ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ 17ης ΜΠΙΕΝΝΑΛΕ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Aύριο, 12 Απριλίου και ώρα Ελλάδος 3 μ.μ. θα γίνει, η παρουσίαση της 17ης Μπιεννάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας με θέμα “Πώς θα ζήσουμε μαζί”,  σε ζωντανή ροή, από τον ιστότοπο και το Facebook, το Twitter και το YouTube

Παρακολουθείστε τη μετάδοση εδώ: → bit.ly/Presentation_BiennaleArchitettura2021

Ομιλητές: Roberto Cicutto , Πρόεδρος της Μπιενάλε της Βενετίας, Χασίμ Σάρκης , Επιμελητής της 17ης Διεθνούς Έκθεσης Αρχιτεκτονικής

Η έκθεση είχε αναβληθεί το 2020 και θα γίνει εφέτος στη Βενετία, στο διάστημα 22 Μαϊου- 21 Νοεμβρίου 2021.

«Ο κόσμος θέτει νέες προκλήσεις στην αρχιτεκτονική – δήλωσε ο Χασίμ Σάρκης. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τους συμμετέχοντες αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο για να φανταστούμε μαζί πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις. ”

Η ελληνική συμμετοχή

Η Ελλάδα συμμετέχει στη Μπιεννάλε με τη «Λεωφόρο της Κοινωνίας των Εθνών (Boulevard de la Société des Nations)”, πρόταση του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ. Πρόκειται για την οδό Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, έτσι όπως προσδιορίστηκε στο σχέδιο ανοικοδόμησης της πόλης (1918-1921) του μεγάλου γάλλου αρχιτέκτονα-πολεοδόμου Ερνέστ Εμπράρ μετά από την καταστροφική πυρκαγιά της πόλης το 1917. Η οδός Αριστοτέλους αποτελεί σήμερα ένα έκτακτο παράδειγμα μητροπολιτικού σχεδιασμού στην Ελλάδα του 20ού αιώνα, διαχρονικό και δια-κοινωνικό παλίμψηστο του συλλογικού, που αναμένει την αφήγηση της δικής της εκθεσιακής μυθολογίας στο θέμα «Πώς θα ζήσουμε μαζί;» που έθεσε ο επιμελητής της 17ης Μπιεννάλε Αρχιτεκτονικής Χασίμ Σαρκής, πρύτανης της Σχολής Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) από το 2015.

Υπεύθυνος της ομάδας προετοιμασίας της ελληνικής συμμετοχή είναι ο ομότιμος καθηγητης Νίκος Καλογήρου, αναγνωρισμένος ερευνητής, μεταξύ άλλων, της ιστορίας της αρχιτεκτονικής και της πόλης της Θεσσαλονίκης. Η επιλογή της πρότασης αυτής έγινε από το ΥΠΕΝ και για πρώτη φορά εμφανίζει στο προσκήνιο μια πραγματική ιδέα ενός πραγματικού ζητήματος που αφορά την πραγματική ζωή μιας ελληνικής πόλης.