ΑΝΟΙΓΕΙ ΣΤΟ ΛΟΥΒΡΟ Η ΕΚΘΕΣΗ “ΠΑΡΙΣΙ-ΑΘΗΝΑ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ 1821

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

Ανοίγει στις 30 Σεπτεμβρίου, στο Λούβρο, η αναμενόμενη έκθεση για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 στην Ελλάδα και το παριζιάνικο μουσείο έχει, ήδη, αρχίσει να προβάλει το γεγονός  στον ιστότοπό του και να κόβει εισιτήρια (17 ευρώ).

Με τον ανώδυνο τίτλο “PARIS-ATHENS The Birth of Modern Greece, 1675–1919” το Λούβρο ενημερώνει το διεθνές κοινό του ότι αυτή τη χρονιά συμπίπτουν δύο μεγάλες επέτειοι:

  • η έναρξη του Ελληνικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας (σ.σ. Greek War of Independence, η λέξη “επανάσταση” δεν αναφέρεται πουθενά στο αγγλικό κείμενο, σε αντίθεση με το γαλλικό -revolution grecque) που παραδοσιακά χρονολογείται στις 25 Μαρτίου 1821
  • “η άφιξη”, στο Λούβρο, της Αφροδίτης της Μήλου, τον ίδιο μήνα του ίδιου έτους – την 1η Μαρτίου 1821 – μετά την ανακάλυψή της, τον Απρίλιο του 1820.

Σύμφωνα, πάντα, με το Λούβρο “Η εγγύτητα αυτών των δύο γεγονότων είναι πλούσια σε νόημα. Θέτει ερωτήματα σχετικά με την ιδιαίτερη θέση της αρχαίας ελληνικής τέχνης στις συλλογές του Λούβρου και τον μοναδικό ρόλο της Ελλάδας στην οικοδόμηση της πολιτιστικής ταυτότητας της Ευρώπης και της Γαλλίας ειδικότερα”.


«Χρόνους πολλούς μετά την Αρχαιοκαπηλία (Αμαρτία) που την είπανε Αρετή μέσα στις εκκλησίες και την ευλόγησαν [….]. Για να έβγει αληθινός ο λόγος, ότι σιμά η μέρα όπου το κάλλος θα παραδοθεί στις μύγες της αγοράς».
Από το «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ/ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΕΚΤΟ, ΠΡΟΦΗΤΙΚΟΝ» του Οδυσσέα Ελύτη.


Εμμένοντας στη “γοητεία της ελληνικής αρχαιολογίας και στην ευρωπαϊκή συμβολή για τη διατήρηση της ελληνικής εθνικής κληρονομιάς”, το Λούβρο επισημαίνει την ίδρυση αρχαιολογικών ιδρυμάτων, όπως η Γαλλική Σχολή Αθηνών το 1846, τα οποία έφεραν επανάσταση στη γνώση του υλικού παρελθόντος της Ελλάδας με τις ανασκαφές στη Δήλο, τους Δελφούς και την Ακρόπολη που οδήγησαν στην ανακάλυψη μιας πολύχρωμης Ελλάδας – πολύ μακριά από το νεοκλασικό ιδεώδες.

Η γέννηση του ελληνικού έθνους τον 19ο αιώνα καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την ανάπτυξη της επιστημονικής αρχαιολογίας και από τον γαλλικό και γερμανικό νεοκλασικισμό. Με την έκθεση “Παρίσι – Αθήνα ” επιχειρείται μια πρώτη προσπάθεια  διασταύρωσης της ιστορίας της αρχαιολογίας με την ανάπτυξη του ελληνικού κράτους και της σύγχρονης τέχνης και, ειδικότερα, προβάλλονται οι πολιτιστικοί, ιστορικοί και καλλιτεχνικοί δεσμοί μεταξύ των δύο εθνών έτσι όπως διαμορφώθηκαν και έγιναν γνωστοί μέσα από τις μεγάλες  παγκόσμιες εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι στα τέλη του 19ου αιώνα (το 1878, το 1889 και το 1900). Τότε παρουσιάστηκε μια νεοελληνική τέχνη με έντονο το αποτύπωμα  της βυζαντινής και ορθόδοξης ταυτότητας της χώρας. Η έκθεση στο Λούβρο ολοκληρώνεται με έργα του ομίλου Techne, των ελλήνων καλλιτεχνών που ήταν κοντά στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία και που εξέθεσαν έργα τους στο Παρίσι, το 1919.

Επιμελητές: Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα (δευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης- Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, Αναστασία Λαζαρίδου, διευθύντρια του Τμήματος αρχαιολογικών μουσείων, εκθέσεων και επαιδευτικών προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ, Jean-Luc Martinez, Honorary President-Director of the Musée du Louvre, assisted by Débora Guillon.

 

  • Την έκθεση συνοδεύει  κατάλογος (στα γαλλικά): «Παρίσι-Αθήνα Γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675 – 1919” με κείμενα των  Jean-Luc Martinez , Débora Guillon , Mαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα / Τιμή: €39,00