ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ UTOPIA REVISITED

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Παρατείνεται έως τις 21 Φεβρουαρίου 2021 η έκθεση με τίτλο «Utopia Revisited. Λογοτεχνία, Φιλοσοφία και Πολιτική στην Τέχνη της Ρωσικής Πρωτοπορίας» στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, στη Μονή Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη,

Στην έκθεση, κείμενα λογοτεχνικά, φιλοσοφικά, πολιτικά και καλλιτεχνικά βρίσκονται σε διάλογο με έργα ρωσικής πρωτοπορίας των αρχών του 20ου αιώνα, σε μια αμφίδρομη διαλεκτική σχέση με πολύ λεπτά διαχωριστικά όρια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο καλλιτέχνης Μιχαήλ Ματιούσιν συνομιλεί με τον μαθηματικό και φιλόσοφο Πιοτρ Ουσπένσκι για την Τέταρτη Διάσταση, ο εισηγητής του Σουπρεματισμού Καζιμίρ Μαλέβιτς σχεδιάζει τους πλανήτες του την ώρα που ο επιστήμονας και πρωτοπόρος της αστροναυτικής Κονσταντίν Τσιολκόφσκι μιλά για ταξίδια προς ένα άλλο σύμπαν, και η ομάδα του “Ηλεκτρο-οργανισμού” φέρνει τον ηλεκτρισμό ως παράγοντα οργάνωσης στην τέχνη, όπως ο Λένιν αντίστοιχα στην οικονομία.

Η σκέψη, οι πειραματισμοί, οι θεωρίες και οι ουτοπικές ιδέες των καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας αναδεικνύονται μέσα από τα έργα και το πλούσιο αρχειακό υλικό της ιστορικής αυτής περιόδου από τη Συλλογή Κωστάκη.

Σημειώνεται ότι οι ξεναγήσεις γίνονται κάθε Πέμπτη στις 12:30. Δήλωση συμμετοχής (τηλ. 2310 589143, ή στο reception.modern@momus.gr).