ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ: ΕΝΑ ΔΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart 27 /10/21

Οι “Παράλληλες Μητέρες” είναι ένα δυνατό δράμα  του Πέδρο Αλμοδοβάρ που χάρισε στην Πενέλοπε Κρουζ το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο 78ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας 2021.

Στην ταινία η Πενέλοπε Κρουζ, η Αλτάνα Σάντσεζ Χιχόν και η νεαρή Μιλένα Σμιτ υποδύονται τις τρεις μητέρες κι ανάμεσά τους ο Ισραέλ Ελεχάλντε στο ρόλο του βασικού άνδρα ήρωα. Σύμφωνα με το σενάριο δύο γυναίκες, η Τζάνις (Κρουζ) και η Ανα (Σμιτ) μοιράζονται το δωμάτιο του νοσοκομείου όπου θα γεννήσουν. Είναι κι οι δυο χωρίς σύντροφο κι έμειναν έγκυες κατά λάθος. Η Τζάνις, μεσήλικη, δεν το μετανιώνει κι είναι περιχαρής. Η άλλη, η Ανα, έφηβη, είναι τρομαγμένη, μετανιωμένη, τραυματισμένη. Η Τζάνις προσπαθεί να της δώσει κουράγιο καθώς κι οι δυο περιφέρονται σαν υπνοβάτες στους διαδρόμους του νοσοκομείου. Οι λίγες λέξεις που θ’ ανταλλάξουν αυτές τις ώρες θα δημιουργήσουν μεταξύ τους έναν πολύ ισχυρό δεσμό καθώς η μοίρα θ’ αναλάβει να τον εξελίξει και να τον περιπλέξει με τρόπο τόσο αποφασιστικό, που θα μεταμορφώσει τις ζωές και των δύο. Η τυχαία συγκυρία θα τις ενώσει για πάντα, όταν η Τζάνις συνειδητοποιήσει πως κατά λάθος τα μωρά μπερδεύτηκαν στη θερμοκοιτίδα. Κι ενώ προσπαθεί να διαχειριστεί αυτή τη σκληρή αλήθεια, ταυτόχρονα αγωνίζεται για ακόμα ένα νευραλγικό ζήτημα: την εκταφή των συγγενών της, που δολοφονήθηκαν από τους φαλαγγίτες κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, ώστε να τους προσφέρει μαζί με τις υπόλοιπες γυναίκες του χωριού της μια κανονική ταφή.

Με τις “Παράλληλες Μητέρες” επιστρέφω στο σύμπαν των γυναικών, στην μητρότητα, στην οικογένεια δήλωσε ο σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ στην πρεμιέρα της ταινίας στο 78 Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας. “Η ταινία μιλάει για τη σημασία των προγόνων και των απογόνων, την αναπόφευκτη παρουσία της μνήμης. Υπάρχουν πολλές μητέρες στη φιλμογραφία μου, αυτές που θα δείτε σε αυτήν την ταινία είναι πολύ διαφορετικές».