ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΤΩΝ CAHIERS DU CINEMA

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyte

Οι δημοσιογράφοι του παγκοσμίου κύρους γαλλικού περιοδικού Cahiers du cinema (1951), αποφάσαν να παραιτηθούν. Και το έκαναν όλοι. Αιτία, η αλλαγή ιδοκτησίας του περιοδικού, η οποία πέρασε σε ομάδα επενδυτών μεταξύ των οποίων υπάρχουν και παραγωγοί ταινιών.

Με δήλωσή τους, οι δεκαπέντε συντάκτες και διευθυντές του περιοδικού ανακοίνωσαν την παραίτησή τους επειδή θεωρούν ότι η παρούσα σύνθεση της ιδιοκτησίας είναι ασυμβίβαστη με την ανεξαρτησία του περιοδικού. “Στους νέους μέτοχους περιλαμβάνονται και οκτώ παραγωγοί ταινιών που δημιουργούν σύγκρουση συμφερόντων σε μια κρίσιμη δημοσίευση (…) Όποια και αν είναι τα δημοσιευμένα άρθρα, στο εξής θα υπήρχει πάντα  μια υποψία παρέμβασης”, αναφέρουν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde, στον επενδυτικό όμιλο μετέχουν ο Grégoire Chertok (Rothschild banker), οι επιχειρηματίες Marc Simoncini, Xavier Niel (προσωπικός μέτοχος του Le monde), αλλά και οκτώ παραγωγοί: Pascal Caucheteux (δημιουργός του Why Not Productions), Toufik Ayadi, Christophe Barral (παραγωγός, πχ της ταινίας The Miserables).

Επιπλέον, οι συντάκτες υποστηρίζουν ότι το προφίλ των επιχειρηματιών έρχεται σε αντίθεση με την αριστερή γραμμή του περιοδικού, η οποία, πρόσφατα, τάχθηκε ενάντια στην «αντιμετώπιση των κίτρινων γιλέκων» απο τα ΜΜΕ.  “Θα μπορούσε ένα τέτοιο άρθρο σήμερα να είναι εφικτό; Σαφώς, όχι! “-δηλώνει ο Iean -Philippe Tessé,  συντάκτης στο περιοδικό επί 17 συνεχή χρόνια.

Οι δημοσιογράφοι που αποφάσισαν να παραιτηθούν δήλωσαν επίσης ότι διαφώνησαν με την επιθυμία των νέων ιδιοκτητών να μετατρέψουν την κριτική της ταινίας σε μια πιο χαλαρή “ευανάγνωστη” παρουσίαση, όπως είναι της “μόδας”. Τα “Cahiers du cinema ανέκαθεν είχαν δεσμευτεί  να λαμβάνουν σαφείς θέσεις”, αναφέρουν στη δήλωση.

Τα Cahiers du Cinéma ιδρύθηκαν το 1951 από τον θεωρητικό André Bazin, τον σκηνοθέτη / συγγραφέα Jacques Doniol-Valcroze και τον συγγραφέα Joseph-Marie Lo Duca. Όλες αυτές τις δεκαετίες, τα Cahiers απασχολούσαν μεγάλες μορφές του κινηματογράφου όπως ο Jean-Luc Godard, ο François Truffaut και ο Claude Chabrol, οι οποίοι μοίραζαν το χρόνο τους ανάμεσα στα γυρίσμα μιας ταινίας εκείνης της εποχής και στη διαδικασία της συγγραφής κειμένων για το περιοδικό. Ο Éric Rohmer δούλεψε ως συντάκτης μετά το 1957 και έως το 1963, οπότε ανέλαβε ο συνάδελφος του σκηνοθέτης Jacques Rivette. Στους  ποιό πρόσφατους συγγραφείς του περιοδικού συμπεριλαμβάνονται οι André Téchiné, Léos Carax και  Olivier Assayas.

Ο βασικός ανταγωνιστής της έκδοσης παρέμενε, έως χτές, τουλάχισοτν, το μηνιαίο Positif, το οποίο εκδόθηκε από τον βετεράνο κριτικό Michel Ciment, πρώην εργαζόμενο στα Cahiers επί δεκαετίες.