ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ DOCUMENTA FORUM

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 23/6/22

ΚΑΣΕΛ – Ο πρόεδρος του Documenta Forum  Γιόργκ Σπέρλινγκ παραιτήθηκε, σήμερα, μετά από συνέντευξη που έδωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου στη διάρκεια της οποίας επέκρινε το γεγονός ότι το έργο τέχνης “People’s Democracy”  του Taring Padi, το οποίο θεωρήθηκε αντισημιτικό, αποακρύνθηκε την Documenta15 “λόγω πολιτικής πίεσης”.

«Ένας ελεύθερος κόσμος πρέπει να το αντέξει», είπε ο Σπέρλινγκ. “Αυτή η συζήτηση αφορά την πολιτική, όχι την τέχνη.” Το έργο είναι μια καρικατούρα και, κατά τη γνώμη του, καλύπτεται από την καλλιτεχνική ελευθερία. “Η τέχνη έθεσε ένα θέμα που βρίσκεται έξω από την τέχνη: τη σχέση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών. Η τέχνη δεν μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα, ούτε η Documenta μπορεί να το λύσει […] Το έργο παρουσίαζε έναν στρατιώτη με πρόσωπο γουρουνιού. Φοράει κασκόλ με ένα αστέρι του Δαβίδ και ένα κράνος με την επιγραφή «Μοσάντ» – επωνυμία της ισραηλινής υπηρεσίας ξένων πληροφοριών. Αυτό ήταν που προκάλεσε έντονη κριτική.

Ο Σπέρλινγκ απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι τα έργα τέχνης που εκτίθενται έπρεπε να έχουν ελεγχθεί εκ των προτέρων. «Αυτό θα ήταν λογοκρισία»είπε. Από τη μία πλευρά, δεδομένου του αριθμού των αντικειμένων που εκτίθενται σε περισσότερες από 30 τοποθεσίες, δεν είναι εφικτό, από την άλλη, έρχεται σε αντίθεση με την ιδέα της Documenta.

Διευκρίνισε επίσης ότι με την ινδονησιακή συλλογικότητα Ruangrupa, αποφασίστηκε από κοινού να προσκληθεί μια διαφορετική άποψη για την τέχνη και τον πολιτισμό: συλλογικά, από τον παγκόσμιο Νότο, μακριά από την αγορά τέχνης. «Τώρα πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν διαφορετική άποψη για τον κόσμο».

Αναφερόμενο στην παραίτηση το Φόρουμ της Documenta  δήλωσε ότι «λυπάται ρητά» για τις δηλώσεις του Σπέρλινγκ και πήρε αποστάσεις διευκρινίζοντας ότι οι δηλώσεις του αντικατοπτρίζουν μόνο την προσωπική του γνώμη. Ο Γιοργκ ΣΠέρλινγκ επιβεβαίωσε την παραίτησή του που κοινοποιήθηκε από το φόρουμ. «Εξακολουθώ να επιμένω σε αυτό που είπα», τόνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο Τύπο. Για τις θέσεις του έλαβε πολλά θετικά σχόλια και για την αποχώρησή του κάθε άλλο παρά δυσαρεστημένος είναι- όπως είπε.

 

*στη φωτογραφία ο Γιοργκ Στέρλινγκ, δεύτερος από δεξιά

Σχετικάμε το θέμα

ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗ DOCUMENTA15