ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΛΙΓΝΑΔΗ ΓΙΑ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΖΗΤΑ Η ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ;

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

Σοβαρότατο θέμα έχει προκύψει στο Εθνικό Θέατρο μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος σπουδαστών/στριών της  Δραματικής Σχολής του Εθνικού -της πρώτης κρατικής σχολής θεάτρου της χώρας – και με την οποία καλεί όσους έχουν δεχτεί παρενόχληση να βγουν και να το καταγγείλουν. Προφανώς, εξαιτίας αυτής της καταγγελίας, σήμερα το μεσημέρι, κυκλοφόρησε η ανεπιβεβαίωτη επίσημα, πληροφορία ότι η υπουργός Λίνα Μενδώνη ζήτησε την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη. H πληροφορία περί της παραίτησης δημοσιεύτηκε από την κ. Έλενα Ακρίτα στο προφίλ της στο facebook. Aργότερα, εκδόθηκε δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ με την οποία δεν διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει την είδηση της παρενόχλησης  στη σχολή και της  παραίτησης  του διευθυντή του Εθνικού. Ο ίδιος ο Δημήτρης Λιγνάδης με επιτολή του αργά το απόγευμα ανέφερε ότι δεν υπάρχει θέμα παραίτησής του και ότι συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του στο Εθνικό Θεάτρου.

Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ:

Οι αποφάσεις της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνονται αποκλειστικά μέσω των δελτίων Τύπου του ΥΠΠΟΑ και όχι από ιδιωτικά προφίλ στα social media, τονίζει σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου.”Κάθε άλλη “αξιόπιστη πληροφορία” είναι παραπλανητική και εξυπηρετεί ασαφείς σκοπιμότητες”, καταλήγει το ΥΠΠΟΑ.

Οι δηλώσεις του Δημήτρη Λιγνάδη:

Σε σχέση με τις πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ώρες, περί δήθεν παραιτήσεως ή απολύσεώς μου από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, θα ήθελα να ενημερώσω υπεύθυνα ότι ουδέποτε υπήρξε παρώθηση, πολλώ δε μάλλον άνωθεν εντολή, προς υποβολή παραιτήσεως από πλευράς μου. Δεν γνωρίζω πώς προέκυψαν αυτές οι φήμες ούτε ποιο σκοπό εξυπηρετούν. Συνεχίζω να ασκώ τα καθήκοντά μου και να λειτουργώ με σκοπό την ευόδωση των στόχων που έχει θέσει το Εθνικό Θέατρο, στις αντίξοες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Στην επιστολή του Συλλόγου των σπουδαστών της Δραματικής Σχολής Εθνικού που δημοσιεύτηκε στα ΜΜΕ αναφέρεται χαρακτηριστικά:

“Εμείς οι ίδιες και οι ίδιοι, άλλες περισσότερο, άλλοι λιγότεροι, άλλοι ευτυχώς καθόλου, έχουμε βιώσει αντίστοιχα περιστατικά -τα οποία δυστυχώς δεν έχουμε μπορέσει να αρθρώσουμε λόγω φόβου μήπως εμείς κάτι δεν καταλάβαμε καλά και μήπως μελλοντικά στιγματιστούμε. Αυτό που έγινε μας δίνει ελπίδα ότι κάτι αλλάζει: η ”άγνοια” ενός νέου φοιτητή δεν μπορεί να δίνει πάτημα σε διδάσκοντες να συμπεριφέρονται ως αυθεντίες, κακοποιητικές συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές ως μέθοδοι εκπαίδευσης ή ως τεχνικές εξάσκησης νέων δημιουργών. Η βία είναι βία.

Αντιλαμβανόμαστε το πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για ένα άτομο που έχει δεχτεί παρενόχληση να βρει τη δύναμη να το καταγγείλει. Γι’ αυτόν τον λόγο, θέλουμε να συνδημιουργήσουμε έναν χώρο στον οποίο τα άτομα που έχει υποστεί βία θα μπορούν να μιλήσουν κατευθείαν γι’ αυτό, έναν χώρο στον οποίο θα μπορούν να καταγγείλουν, να διεκδικήσουν και να δικαιωθούν.

Σε έναν κόσμο γεμάτο αποκλεισμούς, εμείς ονειρευόμαστε ένα θέατρο συμπεριληπτικό που λειτουργεί ως χώρος ελεύθερης έκφρασης και δημιουργίας με βάση την ειλικρινή αποδοχή, τον υγιή διάλογο, την ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη. Ποτέ ξανά καμία μόνη. Ποτέ ξανά κανένας μόνος».