ΠΑΠΙΣΣΑ ΙΩΑΝΝΑ ΣΤΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Η Πάπισσα Ιωάννα, η νέα όπερα παραγγελία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον συνθέτη Γιώργο Βασιλαντωνάκη για τον εορτασμό των 80 χρόνων του οργανισμού, ανεβαίνει στη Λυρική Σκηνή, 154 χρόνια μετά την κυκλοφορία του «αντιχριστιανικού και κακοήθους» μυθιστορήματος του Εμμανουήλ Ροΐδη. Το ποιητικό κείμενο συνέταξε ο συγγραφέας Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης. Η νέα παραγωγή θα παρουσιαστεί για τρεις παραστάσεις, στις 8, 15 και 22 Μαρτίου 2020, στην  ΕΛΣ  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη και σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά. Η ανάθεση για τη νέα όπερα έγινε με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της ΕΛΣ.

Το μυθιστόρημα του Εμμανουήλ Ροΐδη “Πάπισσα Ιωάννα” δημοσιεύτηκε το 1866 με τον χαρακτηρισμό «μεσαιωνική μελέτη» από τον ίδιο τον συγγραφέα. Ο Ροϊδης εξιστορεί το βίο της Ιωάννας, μίας γυναίκας, η οποία, προσποιούμενη ότι ήταν άντρας, κατάφερε να αναρριχηθεί στην ιεραρχία τηςΡωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και να φτάσει μέχρι και το αξίωμα του Πάπα. Η ιστορία  εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα χρονικά του 13ου αιώνα και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με το μεσαιωνικό θρύλο της Πάπισσας Ιωάννας,  μια γυναίκα βρέθηκε στο θρόνο του Βατικανού κατά την περίοδο 855 – 858. Για αιώνες η ιστορία αυτή θεωρούνταν αληθινή, αν και οι περισσότεροι σύγχρονοι ιστορικοί τη θεωρούν φανταστική, προερχόμενη από τη λαογραφία σχετικά με τα ρωμαϊκά μνημεία ή από αντι-παπική σάτιρα. …

Το ελληνικό μυθιστόρημα θεωρείται το σημαντικότερο από τα έργα του Ροΐδη και ένα από τα σπουδαιότερα ελληνικά μυθιστορήματ, το οποίο τελικά καταδικάστηκε «ως αντιχριστιανικόν και κακόηθες», με την υπ’ αριθμόν 5688/04-04-1866 εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ ο ίδιος ο Ροΐδης διώχθηκε δικαστικά.

Η παραγωγή αυτή έρχεται να προστεθεί στις όπερες που βασίζονται σε σημαντικά ελληνικά έργα και ανέβηκαν από την `ΕΛΣ με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου οπερατικού ρεπερτορίου, όπως το “Ζ” του Μηνά Μπορμπουδάκη, η “Κερένια κούκλα” του Τάσου Ρωσόπουλου, τα “Οράματα και θάματα” του Δημήτρη Μαραγκόπουλου στην Εναλλακτική Σκηνή, αλλά και η οπερέτα “Μήδεια” του Νίκου Κυπουργού.

περισσότερα για τους συντελεστές

Εθνική Λυρική Σκηνή ΚΠΙΣΝ

8/3 – 15/3 – 22/3

πληροφορίες, κρατήσεις:  www.nationalopera.gr