ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ “ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΔΡΟ”

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 25/5/22

Στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, την Πέμπτη 16 Ιουνίου, ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου παρουσιάζει σε συναυλία μια αντιπροσωπευτική επιλογή τραγουδιών με τους ερμηνευτές Κώστα Μακεδόνα, Γιώτα Νέγκα, Βερόνικα Δαβάκη και Γιώργο Φλωράκη και τους πρωταγωνιστές του “Moby Dick The Musical”, Μπάμπη Βελισσάριο, Θοδωρής Βουτσικάκη και Αιμιλιανό Σταματάκη, αλλά και Αργύρη Μπακιρτζή.

Πρόκειται για τραγούδια αντιπροσωπευτικά των διαφορετικών τεχνοτροπιών και πηγών έμπνευσης του, τα οποία αγαπήθηκαν πολύ από το κοινό και αποτελούν έως σήμερα σημείο αναφοράς στη νέα έντεχνη και λαϊκή μουσική. Δίνοντας πάντοτε ιδιαίτερο βάρος στους στίχους των τραγουδιών, ο συνθέτης επανέφερε την παράδοση της μελοποιημένης ποίησης στο νεότερο τραγούδι, και τη συνεργασία με στιχουργούς και ποιητές.

Το πρόγραμμα της συναυλίας στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού εκτός από τις μεγάλες επιτυχίες του παρουσιάζει για πρώτη φορά, σε ζωντανό κοινό, τραγούδια που στο διαδίκτυο έτυχαν πολύ μεγάλης υποδοχής όπως ο Μεγάλος Αιρετικός αλλά και κρυμμένα μαργαριτάρια που θα παιχτούν για πρώτη φορά σε συναυλίες. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί, επίσης, η σημαντική παρουσία του Αργύρη Μπακιρτζή σε μια συμμετοχή – έκπληξη.

Όλοι οι τραγουδιστές αποτελούν για τον συνθέτη ιδανικούς ερμηνευτές για τα παλαιότερα και τα νέα τραγούδια του. Ο Κώστας Μακεδόνας και η Γιώτα Νέγκα, ως νεώτεροι στην οικογένεια ερμηνευτών του συνθέτη, είναι στα άμεσα σχέδια δισκογραφικής συνεργασίας, οι δε Γιώργος Φλωράκης και Βερόνικα Δαβάκη έχουν ερμηνεύσει μεγάλο μέρος του ρεπερτορίου του. Ο ίδιος διευθύνει ένα 13μελές μουσικό σύνολο που αποκαλύπτουν δεξιοτεχνικά τις λεπτές διαβαθμίσεις της μουσικής του και τα πλούσια, καλειδοσκοπικά ηχοχρώματά του.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου έχει συνθέσει μουσικά έργα για τον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση, όπερα, μουσική δωματίου και μουσική για μπαλέτο και έχει τιμηθεί με σημαντικά ελληνικά και διεθνή βραβεία. Υπήρξε συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι σε δίσκους και συναυλίες αλλά και στο Τρίτο πρόγραμμα, ενώ το 1993 επελέγη από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστώνης ως ένας από τους επτά καλύτερους νέους συνθέτες του κόσμου, για να αποτελέσει μέλος της ομάδας Tanglewood.Το χειμώνα του 2022 υπέγραψε τη μουσική για το βασισμένο στο αριστούργημα του Χέρμαν Μέλβιλ μιούζικαλ Moby Dick που ανέβηκε σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, ενώ το κοντσέρτο του για πιάνο και ορχήστρα, το οποίο ηχογραφήθηκε από τη γερμανική εταιρεία κλασικής μουσικής MDG, κυκλοφορεί πλέον σε ολόκληρο τον κόσμο.