ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

AΘΗΝΑ – Tο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας, επιστρέφει, για 33η συνεχή χρονιά, και λόγω των έκτακτων μέτρων θα γίνει σε διαδικτυακή μετάδοση.

Από την Τετάρτη 25/11 μέχρι την Παρασκευή 4/12, και οι φίλοι του ευρωπαϊκού σινεμά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όλες τις ταινίες του φετινού προγράμματος, δωρεάν. Στο φετινό φεστιβάλ παρουσιάζεται κι ένα αφιέρωμα με τίτλο “Δεύτερη ευκαρία” σε ελληνικές ταινίες που “δεν είχαν τη διανομή που τους άξιζε καθώς οι λιγοστοί διανομείς που αποφασίζουν να διανείμουν μια ελληνική ταινία στις αίθουσες αναγκάζονται να αναζητήσουν κάποια άδεια εβδομάδα είτε ανάμεσα στις άλλες, υποτιθέμενες, αν και όχι πάντα, πιο εμπορικές ταινίες, είτε προς το τέλος της σεζόν, όταν ο αριθμός των θεατών αρχίζει να μειώνεται» αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Νίνος Φένεκ Μικελίδης.

Στο κινηματογραφικό αφιέρωμα θα προβληθούν οι ταινίες

Δεύτερη ευκαιρία

“ΑΡΚΑΔΙΑ ΧΑΙΡΕ” – Φίλιππος Κουτσαφτής (2015)Μια περιπλάνηση στο παρελθόν και το παρόν της Αρκαδίας, ενός τόπου γεμάτου μύθους και ιστορία.

“ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ” – Μαργαρίτα Μαντά (2014)Η ερωτική ιστορία του Κώστα και της ‘Αννας, δυο μοναχικών ανθρώπων που ζουν στην Αθήνα, μια πόλη διψασμένη για αγάπη.

“ΝΟΡΒΗΓΙΑ” – Γιάννης Βεσλεμές (2014)Οι αναζητήσεις του φωτοφοβικού, δεινού χορευτή και πλάσματος της νύχτας, Ζανό, στη συναρπαστική αλλά και σκοτεινή Αθήνα του 1984.

“ΡΙΣΑΛΤΟ” – Βασίλης Βαφέας (2016) Η ιστορία του ‘Αρη, ενός νεαρού σκηνοθέτη, που παλεύει να βρει την ισορροπία του ανάμεσα στα προσωπικά του όνειρα και την πίεση της οικογένειας και της κοινωνικής συγκυρίας.

“DO IT YOURSELF” – Δημήτρης Τσιλιφώνης (2017) Η περιπέτεια ενός μικροαπατεώνα που συμφωνεί να πρωταγωνιστήσει σε ένα βίντεο, με σκοπό την αποκατάσταση της δημόσιας εικόναςενός παράνομου επιχειρηματία.

“FORGET ME NOT” – Γιάννης Φάγκρας (2014) Ένα road movie στη θάλασσα και μια ερωτική περιπέτεια. Η ιστορία δύο εραστών στην άκρη του κόσμου. Γυρισμένη στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, στη θάλασσα Μπέρινγκ, στην Αλάσκα και στη Νέα Ορλεάνη.

“LINES” – Βασίλης Μαζωμένος (2016)Μια ταινία για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τα αποτελέσματά της στην κοινωνία, μέσα από τις ιστορίες 7 διαφορετικών ανθρώπων, εμπνευσμένες από τις περίπου 4.000 αυτοκτονίες την εποχή της κρίσης.

“SMAC” – Ηλίας Δημητρίου (2015)

Η ιστορία μιας γυναίκας, της Ελένης, που προσπαθεί να βάλει ξανά τη ζωή της σε τάξη, μετά το σοκ της είδησης ότι πάσχει από καρκίνο.

Παράδεισος στη Δύση

Παράλληλα το φεστιβάλ θα παρουσιάσει αφιέρωμα στο μεταναστευτικό ζήτημα, μέσα από τα μάτια των Ελλήνων σκηνοθετών, με τίτλο «Παράδεισος στη Δύση;» κι ένα σύντομο αφιέρωμα στο έργο του Eric Rohmer, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή του, στις 21/03/1920.

Στο αφιέρωμα «Παράδεισος στη Δύση» θα προβληθούν οι  ταινίες :

“ΑΠ’ ΤΟ ΧΙΟΝΙ” – Σωτήρης Γκορίτσας (1993)

“ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ” – Χριστόφορος Παπακαλιάτης (2015)

“ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ” – Αννέτα Παπαθανασίου, ‘Αγγελος Κοβότσος (2018)

“ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ” – Γιάννης Σακαρίδης (2016)

“ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΠΛΑΝΙΟΥΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ”

Μαρία Κουρκούτα, Νίκη Γιάνναρη (2016)

“10η ΜΕΡΑ” – Βασίλης Μαζωμένος (2012)

“EDUART” – Αγγελική Αντωνίου (2006)

“OVIL AND USMAN” – Δημήτρης Γέρος (2019)

Στο αφιέρωμα για τον Ρομέρ θα προβληθούν οι ταινίες:

“Conte d’été” (2006), ” La Marquise d’O” (1976), “Pauline à la plage” (1996)