ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΤΟΥ COVID-19 ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

Ο κόσμος του πολιτισμού, γενικότερα, και το βιβλίου, ειδικότερα, δέχεται αυτή την εποχή το μεγαλύτερο πλήγμα από τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωση του κορωνοϊού. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι πωλήσεις του βιβλίου σημειώνουν πτώση ρεκόρ που κυμαίνεται μεταξύ 70-80% ακόμα και σε όσα βιβλιοπωλεία διατηρήθηκαν ανοιχτά. Όλοι οι βιβλιοπώλες αναζητούν νέους τρόπους εξυπηρέτησης των πελατών που απομονώθηκαν για την αυτοπροστασία τους. Ποδήλατα, ακόμη και skateboard έχουν επιστρατευθεί για τη  διανομή των πακέτων βιβλίων, συνεργασίες με υπηρεσίες παράδοσης τροφίμων αναπτύχθηκαν για να φτάνουν τα βιβλία στο κοινό, ακόμα και συσκευασίες με τις παραγγελίες τοποθετημένες στο κατώφλι του βιβλιοπωλείου εφευρέθηκαν για τους πελάτες που επιθυμούσαν να τα παραλάβουν οι ίδιοι χωρίς να έρθουν με κανένα σε επαφή.

Όλα αυτά, βέβαια, προϋποθέτουν πλήρη ψηφιακή υποστήριξη και ανεπτυγμένη κοινωνική δικτύωση. Και την έχουν. Ωστόσο, κανείς και πουθενά, δεν ξέρει πώς θα επιβιώσει ο κλάδος, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι η κρίση αυτή είναι και θα συνεχίσει να είναι οδυνηρή για το βιβλίο, παρά την ευελιξία και τις ρεαλιστικές λύσεις του ακολουθούνται στις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες. Η κρίση είναι παγκόσμια και για να υπάρχει φως στο τούνελ, πέρα από την απατούμενη τεχνολογική υποστήριξη, τα βιβλιοπωλεία χρειάζονται την υποστήριξη του κοινού, την εκδοτική βιομηχανία και την ενίσχυση από τις κυβερνήσεις τους για να ξεπεραστεί το νέο δυσμενές τοπίο.

Στην Ελλάδα η αγορά του βιβλίου από τις 17 Μαρτίου, όταν έκλεισαν τα καταστήματα μέχρι πρότινος, απώλεσε το 80-90% των πωλήσεών της. Κατακόρυφη πτώση υπήρξε ακόμα  και στους μεγάλους και οργανωμένους εκδότες που διαθέτουν ιστοσελίδα πωλήσεων, ebooks, online πωλήσεις και αναπτυγμένο σύστημα διανομής σε βιβλιοπωλεία και σούπερ μάρκετ.

Μεγάλη μείωση πωλήσεων σημειώθηκε επίσης και στα μεγάλα βιβλιοπωλεία (Public, Πρωτοπορία, Πολιτεία, Ιανός, Πατάκης, κλπ.) που διαθέτουν σύστημα πωλήσεων από την ιστοσελίδα τους ενώ τα μικρά βιβλιοπωλεία των αστικών κέντρων αντιμετωπίζουν στο ταμείο τους το απόλυτο μηδέν. Όσο για εκείνα των επαρχιακών πόλεων, κουβέντα δεν γίνεται από κανέναν. Έχουν αφεθεί στη μοίρα τους.

Εντωμεταξύ, έχουν ανασταλεί όλες οι εκδόσεις βιβλίων, οι πληρωμές συγγραφέων και μεταφραστών, ενώ οι βιβλιοθήκες ανά την Ελλάδα παραμένουν κλειστές, χωρίς καμία επικοινωνία με το κοινό, πλην της Εθνικής Βιβλιοθήκης που εφάρμοσε πρόγραμμα για τα παιδιά. Όσο για την κρατική μέριμνα, αυτή αναλώνεται σε βαρύγδουπες δηλώσεις για τη διανομή 15 εκ. ευρώ στο σύγχρονο πολιτισμό και διαχειρίζεται το θέμα  της κατ΄οίκον διανομής των δωρεάν συγγράμματα στους φοιτητές.

Πέρα από τα έκτακτα οριζόντια μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, γενικά,  για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις (800 ευρώ ως τον Απρίλιο για τους εργαζόμενους, αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, οφειλών και ασφαλιστικών εισφορών,) τα μέτρα του ΥΠΠΟΑ για τον σύγχρονο πολιτισμό όπως οι “διαδικτυακές δράσεις φιλαναγνωσίας” ή  “αγορά και διάθεση ελληνικών παιδικών ebooks” δεν λύνουν το πρόβλημα της επόμενης ημέρας της πανδημίας στον εκδοτικό χώρο.

Με δεδομένη δε την ανεπάρκεια της πλειοψηφίας των εκδοτικών οίκων και των βιβλιοπωλείων στην ψηφιακή υποδομή και την παροχή αντίστοιχων υπηρεσιών καθώς και την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των Σωματείων του κλάδου για την από κοινού υποβολή προτάσεων στις αρμόδιες κρατικές αρχές, ο κόσμος του βιβλίου θα συρρυκνώνεται όλο και περισσότερο στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας του Covid-19. Πόσο μάλλον εξαιτίας και αυτών…

 

 

Ετικέτες