ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΟΚ Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΩΝΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ J. SUCHAN ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ SZTUKI

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: antyteart, 31/5/22

Κορυφαίοι διευθυντές μουσείων στον κόσμο καταδίκασαν την ξαφνική απόλυση από τις κρατικές αρχές της Πολωνίας του Jarosław Suchan από τη θέση του διευθυντή του Muzeum Sztuki στο Lodz, στα τέλη Απριλίου, σε μια κίνηση που πολλοί λένε ότι έχει πολιτικά κίνητρα. Έχοντας ηγηθεί του ιδρύματος από το 2006, η σύμβαση του Suchan δεν ανανεώθηκε από το κυβερνών δεξιό κόμμα “Νόμος και Δικαιοσύνη” της Πολωνίας που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, τον Νοέμβριο. Αντιθέτως, διορίστηκε αναπληρωτής διευθυντής. Τον Απρίλιο, ο Suchan συμμετείχε σε μια συνάντηση με τον Jarosław Sellin, τον υφυπουργό Πολιτισμού της χώρας, όταν «ενημερώθηκε ξαφνικά» ότι είχε απολυθεί. «Δεν πήρα καμία εξήγηση», λέει ο Suchan. «Ήταν αρκετά σοκαριστικό».

Η πολωνική κυβέρνηση τον αντικατέστησε με τον καλλιτέχνη Andrzej Biernacki. Σε επιστολή που έστειλε στον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Πολιτισμού της Πολωνίας, Piotr Gliński, ο Richard Armstrong —ο διευθυντής του Μουσείου Solomon R. Guggenheim στη Νέα Υόρκη— περιέγραψε την απομάκρυνση του Suchan ως «σοκ για την κοινότητα των μουσείων παγκοσμίως». Σημείωσε πώς το Guggenheim έχει «διατηρήσει από καιρό άριστες σχέσεις και εντατικές συνεργασίες» με το Muzeum Sztuki, σε μεγάλο βαθμό με τη βοήθεια του Suchan, ο οποίος έχει διαδραματίσει «κρίσιμο ρόλο στην ανάδειξη του διεθνούς προφίλ» του πολωνικού ιδρύματος και της πόλης του Łódź.

Σε μια άλλη επιστολή προς τον Gliński, ο Glenn D. Lowry, διευθυντής του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA), περιέγραψε τον Suchan ως «διακεκριμένο μελετητή και ευρέως σεβαστό συνάδελφο» που «έχει κάνει τόσα πολλά για να δώσει στη σύγχρονη και σύγχρονη πολωνική τέχνη τη διεθνή αναγνώριση που της αξίζει». Ο Suchan δημιούργησε σχέσεις με τη MoMA και το Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía στη Μαδρίτη, διοργανώνοντας ταξιδιωτικές εκθέσεις και ανταλλαγές δανείων. Η διευθύντρια της The Tate, Maria Balshaw, λέει ότι «βρίσκεται δίπλα σε όλους τους διευθυντές του ομίλου Bizot [των κορυφαίων μουσείων του κόσμου]» και «καταδικάζει αυτήν την απόλυση».

Ο Suchan είναι το τελευταίο θύμα σε αυτό που οι επικριτές ισχυρίζονται, ότι δηλαδή ότι είναι μια προσπάθεια της πολωνικής κυβέρνησης να ασκήσει μεγαλύτερο έλεγχο στα μουσεία. Ο Άρμστρονγκ αναφέρει ότι η πρόσφατη αποχώρηση των διευθυντών της Εθνικής Πινακοθήκης Zachęta (Hanna Wróblewska) και του Εθνικού Μουσείου της Βαρσοβίας (Agnieszka Morawińska), ακολουθούμενη από την απόλυση του Suchan, «υποδεικνύει τη λανθασμένη κίνηση της κυβέρνησης να μειώσει αυτά τα μουσεία στο καθεστώς των ιδεολογικών μαριονέτες».

Εστίαση σε εθνικούς και τοπικούς καλλιτέχνες

Ο αντικαταστάτης του Suchan, Biernacki, διευθύνει την ιδιωτική γκαλερί Browarna στο Łowicz από το 1991 και δεν έχει εμπειρία στη διεύθυνση ενός δημόσιου ιδρύματος. Σε συνέντευξή του στον πολωνικό ειδησεογραφικό οργανισμό Wyborcza, ο Biernacki λέει ότι σκοπεύει να αλλάξει το επίκεντρο της συλλογής του Muzeum Sztuki από διεθνείς σε πολωνούς καλλιτέχνες, ειδικά εκείνους από το Łódź. «Κανείς δεν είπε ότι θα έπρεπε να ασχολείσαι μόνο με φιλοπεριβαλλοντική, έμφυλη ή queer τέχνη που προωθείται από δυτικά πολιτιστικά ιδρύματα», είπε.

Ο διορισμός του έχει εξοργίσει την πολωνική κοινότητα σύγχρονης τέχνης, η οποία, σε μια ανοιχτή επιστολή, περιγράφει τον Biernacki ως «ορμητικό δημοσιογράφο και γκαλερίστα σε ένα, άτομο με παντελή έλλειψη μουσειακής εμπειρίας και διαχείρισης». Προσθέτουν: «Με βάση ποιά λογική ένας θεσμό της πρωτοπορίας να διοικείται από ένα άτομο που καταδικάζει και υπονομεύει το νόημα της αλλαγής, του πειραματισμού και της κοινωνικής συνείδησης στην τέχνη, για το οποίο η πρωτοποριακή παράδοση είναι το πολύ περισπασμός; ” Η απόφαση, λένε, «θέτει σε κίνδυνο τη θέση της χώρας μας ως ενεργού οργάνου στην Ευρώπη και τον κόσμο. Τέτοιες πολιτικές απομόνωσης […] προωθούν τον εκφυλισμό της πολωνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ιστορία επαναλαμβάνεται.” Ο Biernacki λέει στην The Art Newspaper: «Δεν θέλω να αναφερθώ σε υπάρχοντα αποσπάσματα που έχουν αφαιρεθεί από το πλαίσιο».

Ο Suchan , εντωμεταξύ, δηλώνει απαισιόδοξος για το μέλλον της πολιτιστικής σκηνής στην Πολωνία και όχι μόνο. «Αυτό που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή στην Πολωνία δεν είναι μόνο ένα τοπικό φαινόμενο, είναι κάτι πολύ ευρύτερο», λέει. «Υπάρχουν δύο τεκτονικές πλάκες που συντρίβονται αυτή τη στιγμή: η μία δημιουργείται από αυτή τη νεοφιλελεύθερη ηγεμονία και η άλλη ορίζεται από τη λαϊκιστική πολιτική. Ακόμη και σε εκείνες τις χώρες όπου η δημοκρατία είναι ισχυρότερη και καλύτερα ριζωμένη, βλέπεις να εμφανίζονται κάποιες επικίνδυνες τάσεις».

 

Πηγή : The Art Newspaper