ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Το αρχιτεκτονικό γραφείο της Λατινικής Αμερικής, Gómez Platero, παρουσίασε σχέδιο για ένα κυκλικό μνημείο στην Ουρουγουάη αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων του κορωναϊού .

Το προτεινόμενο Παγκόσμιο Μνημείο για την Πανδημία είναι ένα μεγάλο γλυπτό που σχεδιάστηκε για να εγκατασταθεί σε νερό στα ανοικτά των ακτών της Ουρουγουάης. Ένας μακρύς πεζόδρομος εκτείνεται από την προκυμαία έως την κύρια πλατφόρμα σε σχήμα δακτυλίου, η οποία έχει διάμετρο 40 μέτρα. Στο κέντρο του γλυπτού υπάρχει ένα κυκλικό άνοιγμα πλάτους 10 μέτρων, όπου βράχοι και νερό περνούν από κάτω. Η κοίλη επιφάνειά του θα κατασκευαστεί από σκυρόδεμα, ενώ η κάτω πλευρά με χάλυβα Corten, ένα ανθεκτικό υλικό που απαιτεί λίγη συντήρηση για τις αλλοιώσεις στο γλυπτο από τις καιρικές συνθήκες, το νερό και το έδαφος.

Ο χώρος φιλοδοξεί να προσφέρει καταφύγιο από το θόρυβο και τα αξιοθέατα της αστικής ζωής και θα δώσει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να περιβάλλονται από τη φύση. Στην πλατοφόρμα μπορούν να συγκεντρωθούν μέχρι 300 άτομα κάθε φορά, διατηρώντας μια ασφαλή κοινωνική απόσταση μεταξύ τους. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου, ένα τμήμα θα συναρμολογηθεί στο εργαστήριό του και το υπόλοιπο στο χώρο που θα επιλεγεί.

Αυτό το διάστημα ο αρχιτέκτονας Gómez Platero συνεργάζεται με την κυβέρνηση της Ουρουγουάης για να ορίσουν ένα το χώρο για το μνημείο που δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις  στο περιβάλλον και θα ωφελήσει περισσότερο την κοινότητα. Εκτιμάται ότι η κατασκευή του Παγκόσμιου Μνημείου για την Πανδημία θα διαρκέσει έξι μήνες.

Να σημειωθεί ότι και άλλοι αρχιτέκτονες και σχεδιαστές έχουν επίσης προτείνει μνημεία για να τιμήσουν τη μνήμη εκείνων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορωναϊού. Είναι ο Ιταλός αρχιτέκτονας Angelo Renna που πρότεινε τη φύτευση 35.000 δέντρων σε ένα στάδιο του Μιλάνο και οι Miró Rivera Architects, οι οποίοι οραματίστηκαν μια δομή σε σχήμα μπολ και έναν χώρο ταφής στη Νεκρά Θάλασσα της Ιορδανίας.

Πηγή: dezeen