ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ 1922: TOΠΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΛΑΙΣΙΑ (Συνέδριο στο Καρλόβασι Σάμου)

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 2/8/22

Παγκόσμιο 1922: Τοπικοί ιστότοποι, παγκόσμια πλαίσια” είναι ο τίτλος του διεθνούς συνεδρίου που θα γίνει, σήμερα και αύριο, στο Καρλόβασι της Σάμου, στον αύλειο χώρο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αιγαίου («Χατζηγιάννειον»).

Στο συνέδριο που οργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση της εκατονταετηρίδας από τη Μικρασιατική Καταστροφή και η επερχόμενη εκατονταετηρίδα από τη Συνθήκη της Λωζάνης, οι συμμετέχοντες επιστήμονες Έλληνες, Τούρκοι και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες συζητούν για την ταραγμένη εκείνη ιστορική περίοδο και τις συνέπειές της στην Ελλάδα, την Τουρκία και διεθνώς.Παράλληλα, επιχειρούν να αναδείξουν άγνωστες πτυχές της περιόδου  -αποτέλεσμα συστηματικών ερευνών που έχουν διενεργηθεί που έχουν διενεργηθεί για τα γεγονότα του 1922 λαμβάνοντας υπόψη το ευτύτερο διεθνές πλαίσιο.

Eιδικότερα, το πρόγραμμα “Παγκόσμιο 1022” συνδέει τα επίκαιρα γεγονότα στην Ανατολία με διπλωματικές και πολιτικές διαδικασίες που μεταμόρφωσαν τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Επανεξετάζει την ιστορία του ανθρωπισμού και της αναγκαστικής μετανάστευσης στο πλαίσιο των αυτοκρατορικών μεταβάσεων, των εθνικιστικών μετασχηματισμών και των διαδικασιών οικοδόμησης κράτους σε εδάφη και θάλασσες σε ροή από τη δυτική Ευρώπη, την ανατολική-κεντρική Ευρώπη στην ανατολική Μεσόγειο και πέρα.

Έκθεση παλαιών φωτογραφιών προσφύγων στη Σάμο

Στις 3/8 στην Υδρούσσα (πλατεία Αγίου Χαραλάμπους), θα γίνει ομιλία με θέμα «Το 1922 και οι προεκτάσεις του». Συμμετέχουν οι Γιώργος Γιαννακόπουλος (City University of London/King’s College), Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), Νίκος Σιγάλας (EHESS Παρίσι), Ποθητή Χατζαρούλα (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Γιώργος Μπιθυμήτρης (ΕΚΚΕ) και Αθηνά Σκουλαρίκη (Πανεπιστήμιο Κρήτης). Ώρα έναρξης 20:00. Στα αξιοθέατα και η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Παλιές φωτογραφίες κατοίκων Μικρασιατών προσφύγων» στα Κονταίικα που θα διαρκέσει έως τις 20/9 (www.samosartsfestival.gr)

Το συνέδριο στη Σάμο οργανώνει το King’s COlloege του οανεπιστημίου του Λονδίνου σε συνεργασία με  το Φεστιβάλ Τεχνών Σάμου – Ανατολικό Άκρο.

 

 

 

.