ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Τη χαραυγή της τρομερής και ανατρεπτικής δεκαετίας του ’60 σημαδεύουν τα τραγικά γεγονότα της 21ης Μαρτίου του 1960: 70 μαύροι φοιτητές που διαδήλωναν μαζί με χιλιάδες άλλους διαδηλωτές κατά του απαρτχάιντ στην πόλη Σάρπβιλ, της Νοτίου Αφρικής, έχασαν τη ζωή τους από πυροβολισμούς της αστυνομίας. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Το 1966, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την ημέρα της 21ης Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

Στο βόρειο ημισφαίριο, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, το 1966, αναπτύσσεται το σημαντικότερο κίνημα ενάντια στο ρασισμό και την αστυνομική βία: είναι το κόμμα των Μαύρων Πανθήρων, η επαναστατική, εθνικιστική και σοσιαλιστική οργάνωση, που ιδρύθηκε από τους Μπόμπι Σιλ και Χιούι Νιούτον  και το οποίο έδρασε στις  ΗΠΑ από το 1966 ως το 1982.  Οι αμερικανικές Αρχές τους θεώρησαν επικίνδυνους, οι μυστικές υπηρεσίες διέταξαν την εξολόθρευσή τους. Η  δράση τους, η σύνθεση και η ιδεολογία τους καθώς και η κεφαλαιώδους σημασίας κληρονομιά των Μαύρων Πανθήρων ανατύσσονται, πέντε δεκαετίες μετά την ίδρυση τους, στο ντοκιμαντέρ Black Panthers: Vanguard of the Revolution. Μέσα από ένα αξιοθαύμαστο υλικό αρχείου και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις με τα περισσότερα ιδρυτικά μέλη του κόμματος. Το ντοκυμαντέρ   κατορθώνει να γίνει η πιο τεκμηριωμένη και αυθεντική κινηματογραφική μαρτυρία για την ιστορία της πιο πολυσυζητημένης οργάνωσης στα χρονικά του αφροαμερικανικού αγώνα.

Video