ΠΑΓΕΤΩΔΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ – ΕΡΓΟ ΤΟΥ Ο. ELIASSON ΣE ΠΑΓΕΤΩΝΑ TΩΝ ΑΛΠΕΩΝ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Στην κορυφή του παγετώνα Hochjochferner στις ιταλικές Άλπεις, το τελευταίο έργο τέχνης του καλλιτέχνη Olafur Eliasson προσκαλεί τους επισκέπτες να δουν την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή από ευρύτερες “πλανητικές και παγετώδεις προοπτικές”.

Η εγκατάσταση έχει σχεδιαστεί για να μοιάζει με μια υπερμεγέθη, έκδοση walk-in μιας ουράνιας (armillary) σφαίρας, ένα μοντέλο του σύμπαντος που χρονολογείται από την αρχαιότητα, στο οποίο οι αλληλοσυνδεόμενοι ορειχάλκινοι δακτύλιοι είναι τοποθετημένοι σε μια σφαίρα για να αντιπροσωπεύουν την κίνηση διαφορετικών ουράνιων σωμάτων γύρω από τη Γη.

Στο έργο οι δακτύλιοι αποδίδονται με χάλυβα και γυαλί μπλε απόχρωσης διατασσόμενοι γύρω από ένα κυκλικό κατάστρωμα προβολής. Με τη βοήθειά τους, αυτοί που στέκονται στο κέντρο της πλατφόρμας μπορούν να δουν τη γραμμή του ορίζοντα και τις βασικές κατευθύνσεις, καθώς και να παρακολουθούν την κίνηση του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η περίπτερο που ονομάζεται «Η Παγετώδης Προοπτική μας», προορίζεται να μετατρέψει την υπερθέρμανση του πλανήτη από μια αφηρημένη ιδέα σε κάτι απτό και άμεσο.”Η τοποθεσία φέρνει τον επισκέπτη σε επαφή με έναν παγετώνα που απειλείται άμεσα από την κλιματική αλλαγή”, δήλωσε ο Ντεζέν στον Σεμπάστιαν Μπεχμάν, επικεφαλής του τμήματος σχεδιασμού του Studio Olafur Eliasson . “Υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η άμεση εμπειρία είναι πιο αποτελεσματική για να μας πείσει για την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής από το να διαβάζουμε κάτι από μακριά”.

Η αλήθεια είναι ότι από το 1850, οι αλπικοί παγετώνες έχουν χάσει το 40% της επιφάνειας και το ήμισυ του όγκου τους, μειώνοντας την ικανότητά τους να αντανακλούν το φως του ήλιου στο διάστημα επιταχύνοντας περαιτέρω την αύξηση της θερμοκρασίας. Ως αποτέλεσμα, οι θερμοκρασίες στις Άλπεις έχουν αυξηθεί κατά δύο βαθμούς Κελσίου τον τελευταίο αιώνα, ενώ οι παγκόσμιες θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί μόνο κατά έναν βαθμό.

Για να επιστήσει ο καλλιτέχνης την προσοχή σε αυτό, το μονοπάτι, μήκους 410 μέτρων που οδηγεί στην εγκατάσταση κατά μήκος της οδοντωτής κορυφογραμμής του παγετώνα, διασταυρώνεται με εννέα μεταλλικές καμάρες. Πέντε από αυτές είναι λευκές και αντιπροσωπεύουν τις πέντε εποχές του πάγου στην ιστορία της Γης, ενώ τέσσερις μαύροι οριοθετούν τις ενδιάμεσες περιόδους. Η απόσταση στην οποία τοποθετούνται αντιστοιχεί περίπου στην πραγματική διάρκεια των διαφορετικών εποχών του πάγου, ενεργώντας ως χρονοδιάγραμμα του πλανήτη και του πάγου που ήταν απαραίτητο για την ψύξη του για να τον καταστήσει κατοικήσιμο.

Το ίδιο το περίπτερο έχει σχεδιαστεί για να δίνει στους επισκέπτες τη σπάνια ευκαιρία να σκεφτούν τις δράσεις του πλανήτη και της ανθρωπότητας στο ευρύτερο πλαίσιο του σύμπαντος. “Στέκεσαι μέσα στο περίπτερο και η προσοχή σου στρέφεται προς τον ήλιο καθώς κινείται πέρα ​​από τον ουρανό σε σχέση με τη γη”, δήλωσε ο Behmann. “Το έργο ενισχύει την εμπειρία μας σχετικά με την κίνηση του κόσμου ως προς το περιβάλλον σύμπαν, δίνοντάς μας ένα χώρο για να σκεφτούμε το βάθος του χρόνου.”

Μια διαγώνια ζώνη με 11 δαχτυλίδια, που περικυκλώνει την πλατφόρμα προβολής, ιχνηλατεί τη διαδρομή του ήλιου κατά μήκος του ουρανού οποιαδήποτε δεδομένη ημέρα του έτους, με τον κορυφαίο δακτύλιο να σηματοδοτεί την κίνησή του στο θερινό ηλιοστάσιο και τον κατώτερο κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Το έργο λειτουργεί και σαν ηλιακό ρολόι. Οι δακτύλιοι χωρίζονται από ορθογώνια γυάλινα τζάμια. Ο χρόνος των 15 λεπτών που χρειάζεται ο ήλιος για να διασχίσει το καθένα από αυτά επιτρέπει στον επισκέπτη να υπολογίζει την ώρα.

Δύο χαλύβδινοι ημικύκλιοι αγκαλιάζουν την πλατφόρμα προβολής από κάτω, δείχνοντας τις βασικές κατευθύνσεις του βορρά, της ανατολής, της νότιας και της δυτικής, καθώς επίσης στηρίζουν δύο παράλληλους χαλύβδινους δακτυλίους που περικυκλώνουν τη γραμμή του ορίζοντα. “Το έργο τέχνης λειτουργεί ως μεγεθυντικός φακός για την πολύ ιδιαίτερη εμπειρία του χρόνου και του χώρου που προσφέρει αυτή η τοποθεσία – απέραντη και απεριόριστη από τη μία, τοπική και συγκεκριμένη από την άλλη”, δήλωσε ο Eliasson.

“Είναι μια οπτική συσκευή που μας προσκαλεί να εμπλέξουμε, από την ενσωματωμένη θέση μας, με πλανητικές και παγετώδεις προοπτικές.” Η εγκατάσταση ανατέθηκε από την Talking Waters Society, μια πλατφόρμα ανταλλαγής σκέψεων για το νερό ως «ο πιο ισχυρός και πολύτιμος πόρος μας».

Ο Eliasson έχει μακρά ιστορία αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής στο έργο του, εγκαθιστώντας διάσημα τμήματα παγετώδους πάγου σε δημόσιους χώρους γύρω από το Λονδίνο. Πιο πρόσφατα, έχει επίσης αναπτύξει μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας που επιτρέπει στα παιδιά να μιλούν για λογαριασμό του πλανήτη.

Φωτογραφίες: Oskar Da Riz

Πηγή: Dezeen