ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΤΑΜΙΕΝ ΧΙΡΣΤ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗS

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Ο Ντάμιεν Χιρστ, το άλλοτε τρομερό παιδί της Britart, σχεδίασε ένα ουράνιο τόξο για το NHS.  Ο καλλιτέχνης ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των θαυμαστών του στο Instagram για να δημιουργήσει ένα νέο σχέδιο ουράνιου τόξου για να βοηθήσει στη συγκέντρωση χρημάτων για την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Το έργο που ονομάζεται Butterfly Rainbow, αποτελείται από τόξα με φτερά πεταλούδας και μπορεί να μεταφορτωθεί από τον ιστότοπο του καλλιτέχνη και να εμφανιστεί στα παράθυρα των ανθρώπων που θέλουν να δείξουν την εκτίμησή τους για το νοσηλευτικό προσωπικό του NHS. Μια περιορισμένη έκδοση εκτύπωσης του σχεδίου θα είναι επίσης διαθέσιμη για αγορά.

«Το ουράνιο τόξο είναι ένα σημάδι ελπίδας και νομίζω ότι είναι εξαιρετικό το ότι οι γονείς και τα παιδιά δημιουργούν τη δική τους εκδοχή και τα βάζουν στα παράθυρα των σπιτιών τους», ανέφερε ο Hirst σε δήλωσή του. (Στην προκειμένη περίτπωση παραβλέπουμε το γεγονός ότι σε μεγάλο μέρος της δουλειάς του, το μοτίβο της πεταλούδας προορίζεται να είναι σύμβολο θανάτου και όχι ανύψωσης.)

Ο Ντάμιεν Χιρστ, προερχόμενος από τα εργατικά στρώματα του Μπρίστολ, είναι σήμερα πρώτος στη λίστα των πλουσιότερων καλλιτεχνών του Ηνωμένου Βασιλείου με περιουσία που υπολογίζεται γύρω στα 350 εκατομμύρια δολάρια. Το έργο του, από την αρχή που πρωτοεμφανίστηκε έως και σήμερα διερευνά τις σχέσεις μεταξύ ομορφιάς, θρησκείας, επιστήμης, ζωής και θανάτου και κάθε του έργο ή έκθεσή του προκαλεί τους τεχνοκριτικούς και εμπλουτίζει τη φήμη του.