ΟΥΚ ΑΕΙ ΑΡΧΕΙΣ : ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΠΡΟΣ ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Πληθαίνουν με το πέρασμα των ωρών οι απαιτήσεις για παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη από άτομα και φορείς του πολιτιστικού χώρου αλλά και της πολιτικής. Μετά την ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών και του ΔΣ του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης  οι οποίοι ζητούν την παραιτησή της, της ευρωβουλευτή Ρόζας Βόζεμπεργκ, σειρά έχει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) τα μέλη του οποίου υπάγονται ως υπάλληλοι στο υπουργείο Πολιτισμού.

Ουκ αεί άρχεις” λέει ο ΣΕΑ στην προϊσταμένη του υπουργό Λίνα Μενδώνη, σε μια σε μια ιδιαίτερα “πρωτοποριακή” ανακοίνωση ως προς το ύφος και τη σύνταξη του κειμένου η οποία μαθαίνουμε οτι εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ, με 13/15.

Ο ΣΕΑ παραθέτει, εν συντομία, και σχολιάζει τα γεγονότα από τις 5/2/2012, οπότε και κατατέθηκε η πρώτη μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα μέχρι και την ημέρα της συνέντευξης Τύπου κατά την οποία, όλοι, πληροφορηθήκαμε την “εξαπάτηση” που υπέστη η ίδια -όπως είπε- από τον κατηγορούμενο σήμερα πρώην διεθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, τον οποίο εκείνη διόρισε, με απόφαση που  φέρει την υπογραφή της.

“Η κυρία Μενδώνη αποτελεί persona non grata για τους ανθρώπους του πολιτισμού.  Δεν διαθέτει κανένα κοινωνικό έρεισμα. Τα λεγόμενά της εκπροσωπούν αποκλειστικά εκείνη και τους συνεργάτες της, ενώ η υπογραφή της αποτελεί λαλούν σύμβολο απαξίωσης” αναφέρεται στην ανακοίνωση.

“Ως υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αντιλαμβανόμαστε ότι το Υπουργείο αντιμετωπίζει μία πρωτοφανή κρίση εμπιστοσύνης που επικεντρώνεται στο πρόσωπο της Υπουργού. Άλλωστε μία «εξαπατηθείσα» πολιτικός οφείλει να αναλάβει τουλάχιστον την πολιτική ευθύνη της εξαπάτησής της. Εμείς, διαπιστώνοντας την θεσμική κρίση που έχει κορυφωθεί κατά τη θητεία της, της λέμε: ουκ αεί άρχεις.”


Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι. Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει. (Αγάθων, αρχαίος τραγικός, 450 – 400 π.Χ.)

(Ο κυβερνήτης πρέπει να θυμάται τρία πράγματα. Πρώτον ότι κυβερνά ανθρώπους. Δεύτερον ότι πρέπει να κυβερνά σύμφωνα με τους νόμους. Τρίτον ότι δεν θα κυβερνά αιωνίως.)


Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΣΕΑ:

Ο πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου συνελήφθη το Σάββατο 20/2/2021 ως κατηγορούμενος για βιασμό ανηλίκων κατ’ εξακολούθηση, σε συνέχεια των μηνυτήριων αναφορών που έχουν υποβληθεί εναντίον του. Από τις 5/2/2012, οπότε και κατατέθηκε η πρώτη μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα, ως τις 19/2/2021 η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη, η οποία είχε υπογράψει τον διορισμό του πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου αφού ακύρωσε σχετικό ανοιχτό διαγωνισμό, δεν προέβη σε καμία ενέργεια διαλεύκανσης των πραγματικών δεδομένων.

Αντί να τον αποπέμψει αμέσως και να ζητήσει η ίδια την εισαγγελική παρέμβαση για την διερεύνηση της τέλεσης ή μη αξιόποινων πράξεων, αντί να δημιουργήσει ένα προστατευτικό δίχτυ για την προστασία των καταγγελλόντων/καταγγελλουσών, προτίμησε να ρωτήσει τον ίδιο τον κατηγορούμενο και προέβη σε δημόσιες δηλώσεις στήριξής του! Τουλάχιστον από τα παραπάνω συνάγεται ότι η σχέση της Υπουργού με τον κατηγορούμενο