ΟΡΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ, ΘΕΑΤΡΩΝ, ΣΙΝΕΜΑ ΚΑΙ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Ανοίγουμε και σας περιμένουμε…

Μόνο αυτό δεν είπε η υπουργός Πολιτσμού κ. Μενδώνη σήμερα το μεσημέρι κατά τις ανακοινώσεις των κυβερνητικών μέτρων για τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού και την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για την επιστροφή στην κανονικότητα και την εξαφάλιση των εργαζομένων στο προσωρινό διάστημα του καλοκαιριού. Το υπουργείο φιλοδοξεί να οργανώσει συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις αλλά υπό όρους πρωτόγνωρους για την τέχνη του θεάτρου και της μουσικής, αμφιβόλου καλλιτεχνικού αποτελέσματος, λόγω του όρου της απόστασης που επιβάλλεται μεταξύ των ερμηνευτών.

Η κ. Μεδώνη έδωσε συγκεκριμένες ημερομηνίες για το άνοιγμα θερινών κινηματογράφων, μουσείων, αρχαιολογικών χώρων, θεάτρων και συναυλιών, διευκρινίζοντας ότι προγραμματισμος μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας..

Προς το παρόν:

Αρχαιολογικοί χώροι: θα ανοίξουν 18 Μαΐου. Οι επισκέπτες θα τηρούν απόσταση 1,5 μέτρου και θα εισέρχονται στο χώρο σε ομάδες συγκεκριμένων ατόμων ανά ώρα με σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

Μουσεία :Το άνοιγμα προβλέπεται για τις 15 Ιουνίου. Η απόσταση μεταξύ των επισκεπτών ορίζεται δύο μέτρα. Στο χώρο επιτρέπονται κλιματιστικά ανοικτού κυκλώματος, συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα και  σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος. Προβλέπεται επίσης ειδική διαδικασία ρύθμισης της ροής εισόδου-εξόδου του κοινού.

Θερινά σινεμά: Έναρξη 1η Ιουνίου. Το όριο πληρότητας θα είναι στο 40% για να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας. Και εδώ προβλέπεται σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος και ειδική διαδικασία ρύθμισης της ροής εισόδου-εξόδου του κοινού.

Πρόβες – Κινηματογραφικά γυρίσματα:Αυτά μπορούν να ξεκινήσουν από 18 Μαΐου αλλά θα πρέπει να τηρούνται οι ανάλογες αποστάσεις. Σε κλειστούς χώρους θα πρέπει να εξασφαλίζεται επαρκής αερισμός και εξαερισμός, όπου αυτό είναι δυνατόν (επιτρέπονται κλιματιστικά μόνο ανοικτού κυκλώματος) και πρέπει να γίνονται απολυμάνσεις (διάλυμα χλωρίνης 10:1) πριν και μετά το τέλος κάθε πρόβας / γυρίσματος. Τα είδη ατομικής προστασίας που συστήνονται για τους καλλιτέχνες και εργαζόμενους είναι προστατευτική μη ιατρική μάσκα, αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα και προστατευτική προσωπίδα (στις πρόβες). Επίσης, ειδικοί κανόνες για μακιγιάζ, κομμωτήριο, βεστιάριο, εξοπλισμό κ.λπ.

Ζωντανά θεάματα – Δρώμενα : Θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες, όπως και όλα θεάματα θα ξεκινήσουν μετά τις 15 Ιουλίου, μόνο σε ανοιχτούς χώρους. Τα άτομα –με μη ιατρική μάσκα- στη σκηνή πρέπει να τηρούν αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Στους χώρους το όριο πληρότητας θα είναι 40%, ώστε να τηρούνται οι ανάλογες αποστάσεις. Η σκηνή θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 3 μέτρα από την πρώτη σειρά καθισμάτων. Σε περίπτωση εκδήλωσης όπου το κοινό είναι όρθιο τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου. Και σ΄αυτή την περίπτωση θα υπάρχει σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος για το κοινό, ειδικοί κανόνες για τους χώρους υγιεινής, ειδική διαδικασία ρύθμισης της ροής εισόδου-εξόδου του κοινού και ειδικοί κανόνες για μακιγιάζ, κομμωτήριο, βεστιάριο, εξοπλισμό κ.λπ.