ΟΡΕΙΒΑΤΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΨΙΔΑ ΤΟΥ ΘΡΙΑΜΒΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

Σε λίγες μέρες θα έχει ολοκληρωθεί το περιτύλιγμα με ύφασμα της Αψίδας του Θριάμβου, στο Παρίσι, όπως την είχαν ονειρευτεί  το καλλιτεχνικό ζευγάρι Κρίστο και Ζαν-Κλωντ. Ήδη, από το πρωί της Κυριακής, ξεκίνησαν οι εργασίες για το ξετύλιγμα των 19μέτρων υφάσματος και  την  τοποθέτηση που πρέπει να  έχει ολοκληρωθεί ως τις 18 Σεπτεμβρίου για να καλύψει όλο το μνημείο – σύμβολο της γαλλικής, μητρόπολης.

Το υλικό για την πραγματοποίηση αυτού του ονείρου προέρχεται από την εταιρεία Geo – Die Luftwerker που κατασκεύασε το κέλυφος των 25.000 τετραγωνικών μέτρων πάνω στο οποίο τοποθετείται το επικαλυπτικό υλικό χωρίς να προκαλείται η παραμικρή επαφή με το μνημείο. Οκτώ μοδίστρες εργάστηκαν επί επτά περίπου μήνες για να κόψουν τα μήκη του υφάσματος και να τα ράψουν μαζί. Τα μεγαλύτερα κομμάτια είναι πλάτους 16 μέτρων και μήκους 52 μέτρων. Το υλικό του είναι πολυπροπυλένιο επικαλυμμένο με αλουμίνιο, πολύ τραχύ και ζυγίζει περίπου 600 γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο. Συνήθως χρησιμοποιείται ως υπόστρωμα στην κατασκευή δρόμων. Μετά το τέλος της καλλιτεχνικής εγκατάστασης, το υλικό θα τεμαχιστεί και θα ανακυκλωθεί.

Το  περιτύλιγμα του μνημείου, για το οποίο ο Κρίστο είχε, ήδη, ολοκληρώσει όλα τα σχέδια πριν από τον θάνατό του, είχε αρχικά προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2020. Ωστόσο, μετά το θάνατο του Κρίστο και λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού, αναβλήθηκε για το 2021.

Η ιδέα για την κάλυψη της Αψίδας ανάγεται στις αρχές της δεκαετίας του 1960, τότε που ο Κρίστο και η  Ζαν-Κλωντ άρχισαν να δημιουργούν προσωρινά έργα για δημόσιους χώρους. Το 1962/63 ο Κρίστο παρήγαγε ένα φωτομοντάζ του περιτυλίγματος κι αργότερα, το 1988, ένα κολάζ πριν συνεχίσει να αναπτύσει το έργο, το 2017.

Η Αψίδα του Θριάμβου χτίστηκε μεταξύ 1806 και 1836. Ήταν ανάθεση του αυτοκράτορα Ναπολέοντα Α’ μετά τη μάχη του Αούστερλιτς, το 1805, για να δοξάσει τις νίκες του. Η επέμβαση του Κρίστο στην Αψίδα θα διαρκέσει έως τις 3 Οκτωβρίου.

 

Με πληροφορίες από το Monopol -magazin für kunst und Leben

φωτό: Thomas Samson AFP,dpa / Rafael Yaghobzadeh, AP, dpa /Sabine Glaubitz, dpa

 

Σχετικά με το θέμα:

ΕΦΥΓΕ CHRISTO, Ο ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ