ΟΜΟΦΩΝΑ “ΝΑΙ” ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Ομόφωνα ΝΑΙ, όπως αναμενόταν,  είπαν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) στη μελέτη προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης αρχαιοτήτων στον σταθμό «Βενιζέλου», στο πλαίσιο κατασκευής του Μητροπολιτικού Σιδηρόδρομου Θεσσαλονίκης,   Η συνεδρίαση για το θέμα, που άρχισε αργά το απόγευμα της Τετάρτης 23/9,  ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και αμέσως έσπευσε η υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη να κανει διεθκρινιστικές δηλώσεις στην τηλεόραση του Mega,

Επανέλαβε, μεταξύ άλλων, ότι “τα αρχαία θα σηκωθούν, θα γίνουν οι εργασίες κατασκευής του μετρό και θα επανατοποθετηθούν. ” τονίζοντας ότι τώρα «θα πρέπει να περιμένουμε και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Στο ΣτΕ έχουν καταθέσει αίτηση ακύρωσης της απόφασης απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό «Βενιζέλου», ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, επίσης η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, καθώς και η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η δικάσιμος έχει οριστεί για τις 6 Νοεμβρίου.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ υπήρξε παρέμβαση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι η υποβληθείσα μελέτη «στον βαθμό που ήταν δυνατό να διαβαστεί μέσα σε ελάχιστες ώρες από την ώρα που επεδόθη στους ενδιαφερόμενους φορείς με εισαγγελική παραγγελία -αφού το ΥΠΠΟΑ δεν θέλησε να την δώσει- παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά προμελέτης», ενώ «δεν παρουσιάζει χαρακτηριστικά ακρίβειας».