ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΣτΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Αύριο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η συζήτηση για την in situ παραμονή των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο σταθμό Βενιζέλου του υπό κατασκευή Μετρό της Θεσσαλονίκης

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει επιστημονικοί φορείς  ζητώντας τη  ακύρωση της απόφασης της Υπουργού Πολιτισμού της 4ης Μαρτίου 2020 για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων που ανακαλύφθηκαν στον Σταθμό Βενιζέλου.

Η πρώτη αίτηση ακύρωσης της απόφασης υποβλήθηκε στις 6 Ιουλίου από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και τη Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία (ΧΑΕ). Η δεύτερη αίτηση έγινε από την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς από κοινού με 25 επιστήμονες και προσωπικότητες της πόλης και η τρίτη αίτηση υποβλήθηκε από κοινού από τον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, την Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, το Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων και το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Η Κίνηση Πολιτών ενημέρωσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα για το θέμα και τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί όπως η τελευταία στο facebook της Κίνησης με την  πρόσκληση των ενδιαφερομένων να στείλουν μέηλ στον πρωθυπουργό σήμερα (Πέμπτη 5/11, 11.00 – 14.00), με θέμα «Κύριε Πρωθυπουργέ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ τώρα το ΕΓΚΛΗΜΑ στον Σταθμό Βενιζέλου».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα για «επίσκεψη» της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, στην πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και χαρακτήρισε «πρόκληση» μια τέτοια ενέργεια λίγες μέρες πριν την εκδίκαση των προσφυγών.

Αύριο, Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, θα γίνει στάση εργασίας από τις 9 πμ. ως τις 12 πμ. και συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας στις 9 πμ., με οργανωτές τα τέσσερα σωματεία που προσέφυγαν στο ΣτΕ.( Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων).

Σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως με την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων θα οδηγηθούμε στην «καταστροφή μιας ολόκληρης βυζαντινής γειτονιάς» και τονίζουν ότι μέχρι την έκδοση της απόφασης «συνεχίζουμε δυναμικά τον αγώνα για τη διάσωση του αρχαιολογικού χώρου».

Επίσης ενημερώνουν ότι «η παράσταση διαμαρτυρίας θα αναπτυχθεί στο πεζοδρόμιο με την τήρηση των αποστάσεων και όλα τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται για τη δημόσια υγεία».

Σε ανακοίνωσή τους η ΕΛΕΤ και η ΧΑΕ τονίζουν τη σημασία της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτωνκαι διαψεύδουν  ότι είναι πολιτική η αντίθεσή τους στην υπουργική απόφαση επισημαίνοντας ότι είναΙ μονο επιστημονική καΙ πολιτιστική.

Σημειώνεται ότι η απόφαση θα εκδοθεί αργότερα.

 

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Τύπος Θεσσαλονίκης”