ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΦΡΙΝΤΑ ΚΑΛΟ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart. 20/7/21

Ανάμεσα στις λίγες γυναίκες καλλιτέχνες που έχουν ξεπεράσει την ιστορία της τέχνης, κανείς δεν είχε εντυπωσιακή άνοδο, όπως η Μεξικανή ζωγράφος Φρίντα Κάλο (1907–1954). Το αδιαμφισβήτητο πρόσωπό της, που απεικονίζεται σε πάνω από πενήντα εξαιρετικά πορτρέτα, έχουν θαυμάσει γενιές ολόκληρες. Μαζί με εκατοντάδες φωτογραφίες από σημαντικούς καλλιτέχνες όπως ο Έντουαρντ Γουέστον, ο Μανουέλ και η Λόλα Αλβάρες Μπράβο, ο Νικόλας Μουράι και ο Μάρτιν Μουνκάσι, έκαναν τη Φρίντα Κάλο μια εικονική εικόνα της τέχνης του 20ού αιώνα.

Μετά από ένα ατύχημα στα πρώτα χρόνια της ζωής της που την καθόρισε δια βίου, η Φρίντα έγινε ζωγράφος της δικής της ελεύθερης θέλησης. Ο γάμος της με τον Ντιέγκο Ριβέρα το 1929 την έβαλε στο προσκήνιο της καλλιτεχνικής σκηνής όχι μόνο στην πολιτιστική αναγέννηση του Μεξικού, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το έργο της συγκέντρωσε τον έπαινο του ποιητή Αντρέ Μπρετόν, ο οποίος ενέταξε τη μεξικανή ζωγράφο στις τάξεις του διεθνούς σουρεαλισμού και παρουσίασε το έργο της στο Παρίσι το 1939 το οποίο θαύμασαν οι ζωφράφοι Πικάσο, Καντίνσκι και Ντυσάν.

Η αλήθεια είναι ότι η διάσημη σήμερα καλλιτέχνης καθιερώθηκε όχι τόσο μέσα από το έργο της αλλά και την ταραχώδη προσωπική ζωή της  ως μια από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του περασμένου αιώνα. Ορισμένοι την ενέταξαν στους σουρρελιστές ζωγράφους τους οποίους, όμως, η ίδια δεν αποδεχόταν καθώς ισχυριζόταν ότι τα έργα της παρουσιάζουν την πραγματικότητα και όχι το υποσυνείδητο όπως τα έργα των σουρρεαλιστών. Εν τούτοις, στο έργο της υπάρχουν εμφανείς επιρροές του ευρωπαϊκού κινήματος των αρχών του 20ού αιώνα που ανέτρεψε σχεδόν τα πάντα στη ζωγραφική.

Στην μεγάλου σχήματος έκδοση XXL το κοινό έχει πρόσβαση στους έρωτες και τα πάθη της Φρίντα μέσω μιας επιλογής σχεδίων, σελίδων από το προσωπικό της ημερολόγιο, επιστολών και μιας εκτεταμένης εικονογραφημένης βιογραφίας με φωτογραφίες δικές της, του Ντιέγκο και του Κάζα Αζούλ, του σπιτιού – επίκεντρο του σύμπαντός της. Το βιβλίο επιτρέπει στους αναγνώστες να θαυμάσουν τους πίνακες της Φρίντα Κάλο όπως ποτέ άλλοτε, συμπεριλαμβανομένων πρωτοφανών φωτογραφιών με λεπτομέρειες και άλλων διάσημων φωτογραφιών. Παρουσιάζει επίσης έργα της από ιδιωτικές συλλογές και αναπαράγει άλλα που στο παρελθόν είχαν χαθεί ή δεν έχουν εκτεθεί για περισσότερα από 80 χρόνια, αποτελώντας  έτσι την πιο εκτεταμένη μελέτη του έργου και της ζωής της Κάλο μέχρι σήμερα.

Η έκδοση “The complete paintings of Frida Kahlo” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τaschen στα αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και ισπανικά. Συγγραφείς είναι:

Luis-Martín LozanoAndrea KettenmannMarina Vázquez Ramos

Σκληρό εξώγυλλο, 29 x 39.5 εκ, 5.42 κιλά, 624 σελίδες