ΟΙ “ΡΩΣΙΔΕΣ ΧΟΡΕΥΤΡΙΕΣ” ΤΟΥ ΝΤΕΓΚΑ ΕΓΙΝΑΝ ΟΥΚΡΑΝΕΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 4/4/22

Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου άλλαξε τον τίτλο του έργου “Ρωσίδες χορεύτριες” του Έντγκαρ Ντεγκά(1834- 1917) σε “Ουκρανές χορεύτριες”, προχωρώντας μάλιστα και σε εκκλήσεις προς άλλα πολιτιστικά ιδρύματα να πράξουν το ίδιο επανεξετάζοντας κάποιες υποτονικές ερμηνείες ή εσφαλμένες σημάνσεις της ουκρανικής τέχνης και κληρονομιάς.

Η αλλαγή αυτή ήταν αποτέλεσμα εκκλήσεων που διατύπωσαν ουκρανοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Πινακοθήκη είπε ότι άλλαξε τον τίτλο του έργου του γάλλου ιμπρεσιονιστή του 20ου αιώνα –  ένα παστέλ που απεικονίζει θιάσους χορευτών, με τους οποίους ο καλλιτέχνης γοητεύτηκε όταν είδε να παίζουν στο Παρίσι, στα τέλη της ζωής του. Το κίτρινο και το μπλε των εθνικών χρωμάτων της Ουκρανίας φαίνεται -ισχυρίζονται- στις κορδέλες των μαλλιών που φορούν οι χορευτές και στις γιρλάντες που κουβαλούν.

Εκπρόσωπος της Εθνικής Πινακοθήκης δήλωσε ότι ο τίτλος του πίνακα ανέκαθεν υπήρξε θέμα συζήτησης για πολλά χρόνια και καλύπτεται από την επιστημονική βιβλιογραφία. Ωστόσο, “επειδή τον τελευταίο υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον στο θέμα λόγω της τρέχουσας κατάστασης, θεωρήσαμε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να προσαρμόσουμε τον τίτλο του πίνακα για να αντικατοπτρίζει καλύτερα το θέμα του.”

Μεταξύ εκείνων που καλωσόρισαν την κίνηση της Εθνικής Πινακοθήκης ήταν η Mariia Kashchenko, η ουκρανικής καταγωγής ιδρύτρια και διευθύντρια της Art Unit, γκαλερί του Λονδίνου που προωθεί ουκρανούς νέους καλλιτέχνες. Κριτική στα βρετανικά πολιτιστικά ιδρύματαν έκανε επίσης η Olesya Khromeychuk, διευθύντρια του Ουκρανικού Ινστιτούτου στο Λονδίνο, η οποία έγραψε τον περασμένο μήνα στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel: «Κάθε επίσκεψη σε μια γκαλερί ή μουσείο στο Λονδίνο με εκθέματα τέχνης ή κινηματογράφου από την ΕΣΣΔ αποκαλύπτει εσκεμμένη ή απλώς νωχελική παρερμηνεία της περιοχής ως αυτή να αποτελεί τμήμα μιας ατελείωτης Ρωσίας όπως θα ήθελε να τη δει ο σημερινός πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας…”

με πληροφορίες από  Guardian