ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ (1991-2011) ΣΕ 250 ΕΡΓΑ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΣΤΟ ΜοΜΑ PS1

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Με περισσότερα από 250 έργα ανοίγει στο MoMA PS1 μεγάλη ομαδική έκθεση που εξετάζει τις συνέπειες της αμερικανικής στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράκ σε ποικίλες εκφάνσεις της ζωής, σε παγκόσμιο επίπεδο.  Τα θέματα που προέκυψαν κατά την εμπόλεμη περίοδο εξακολουθούν να τα αντιμετωπίζουμε σήμερα και είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά: ξενοφοβία, εξάρτηση από το πετρέλαιο και θέαμα βίας. Όμως για πολλούς Αμερικανούς, ο Πόλεμος του Ιράκ υπήρξε μια πρόσφατη αλλά μακρινή μνήμη που έχει περάσει από την όραση κι απ’ το μυαλό. Πριν όμως ξεχαστεί, επανέρχεται  για να μας θυμίσει ότι ποτέ δεν άφησε πραγματικά τη συλλογική μας συνείδηση να επαναπαύεται.

Πόσο μάλλον για τους περισσότερους από 50 Ιρακινούς καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση του MoMA PS1 με θέμα: “Theatre of Operations: The Wars of Gulf 1991-2011”. Ο πόλεμος μπορεί να έχει τελειώσει, αλλά η συζήτηση είναι από καιρό σε εξέλιξη και θα έχει την ιστορική της στιγμή στη σύγχρονη ιστορία της τέχνης, αυτόν τον Νοέμβριο στη Νέα Υόρκη. Διότι η εισβολή του 2003 με την ευρύτερη διεθνή συμμετοχή στις εχθροπραξίες, προκάλεσε αντιπολεμικές διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο. Αν και ο πόλεμος στο Ιράκ τελείωσε επίσημα το 2011, οι καλλιτέχνες από το Ιράκ και από τη Δύση συνέχισαν να εξετάζουν αυτές τις συγκρούσεις και τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις τους, αποκαλύπτοντας τον τρόπο με τον οποίο η περίοδος αυτή συνέβαλε στην άνοδο της βίας, της ξενοφοβίας, της εξάρτησης από το πετρέλαιο και την ανάπτυξη νέας μορφής ιμπεριαλισμών.

Η έκθεση που εκτείνεται σε ολόκληρο το κτίριο του μουσείου, διερευνά τις επιπτώσεις αυτών των πολέμων σε έργα καλλιτεχνών από το Ιράκ και τη Διασπορά και τις αντιδράσεις στον πόλεμο από καλλιτέχνες της Δύσης. Συμμετέχουν πάνω από 75 καλλιτέχνες όπως οι Afifa Aleiby, Dia al-Azzawi, Thuraya al-Baqsami, Paul Chan, Harun Farocki, Tarek Al-Ghoussein, Guerrilla Girls, Thomas Hirschhorn, Hiwa K, Hanaa Malallah, Monira Al Qadiri, Nuha al -Radi και Ala Younis.

Η έκθεση οργανώνεται σε επιμέλεια Peter Eleey και  Ruba Katrib.

MoMA PS1

3 Noεμβρίου 2019 – 20 Μαρτίου 2020

 

Ετικέτες