ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Tα μεγάλα μουσεία του Λονδίνου εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά σε αντίθεση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά που ακολουθούν τις οδηγίες των κυβερνήσεσεών τους στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η διαφοροποίηση αυτή οφείλεται στην όλο και πιο αμφιλεγόμενη προσέγγιση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ως προς την “φάση καθυστέρησης” της εξάπλωσης της λοίμωξης, η οποία στηρίζεται στην εκτίμηση ότι η καταλληλότερη στρατηγική για την επιβράνδυση της αναμενόμενης αιχμής του ιού είναι η απομόνωση  επί επτά ημέρες όλων εκείνων που έχουν συμπτώματα της νόσου.

Ωστόσο, αντιδράσεις δεν φαίνονται να υπάρχουν από τα μουσεία. Σε δήλωσή του, στη δικτυακή του πύλη, ο Σύλλογος Μουσείων του Ηνωμένου Βασιλείου, σημειώνει ότι η εξάπλωση του ιού «έχει ήδη πλήξει την προσέλευση των επισκεπτών και τις εισπράξεις», ως αποτέλεσμα της πτώσης των επισκεπτών από το εξωτερικό και την ενδοχώρα. Η διοικήσεις των μουσείων βρίσκονται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση σχετικά με τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις και τα προβλήματα ταμειακής ροής που προκαλούνται από την έκτακτη ανάγκη για προστασία της δημόσιας υγείας.

Είναι φανερό ότι μέγιστο θέμα για τους Βρετανούς αποτελεί ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος που θα έχουν εάν οι ταξιδιωτικές οδηγίες και η απαγόρευση δημοσίων συγκεντρώσεων συμπεριλάβουν και τα μουσεία. Στα ιδρύματα αυτά η λειτουργία βασίζεται σε αυστηρά οικονομικά κριτήρια και η απώλεια εισοδήματος έστω και για μερικές εβδομάδες θα υπονόμευε τα προσεχή τους  προγράμματα. Έτσι, λαμβάνονται μόνο προληπτικά μέτρα για την προστασία του προσωπικού, των εθελοντών και των επισκεπτών. Να σημειωθεί ότι ακόμα και ένα κρούσμα κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκε στην Τate Modern, τις προάλες, δεν ανέτρεψε αυτή την προσέγγιση. Το μεγαλύτερο μουσείο σύγχρονης τέχνης στον κόσμο συνέχισε τη λειτουργία του μετά από εξωνυχιστική απολύμανση που έκανε σ΄όλους τους χώρους και τον ισχυρισμό του οτι ο υπάλληλος εργάστηκε μία μόνο ημέρα (4/3) και δεν ήρθε σε επαφή με το κοινό.

Εντωμεταξύ, η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι ανοίγει, τη Δευτέρα 16/3, η μεγάλη έκθεση  ‘Titian: Love, Desire, Death’. Παράλληλα, διαφημίζει την πολυαναμενόμενη, για τις αρχές Απριλίου έκθεση με 30 έργα πρώιμου ιταλικού μπαρόκ της Artemisia Gentileschi. Ουδείς αυτή τη στιγμή γνωρίζει εάν θα φτάσουν και πώς στο Λονδίνο τα 20 έργα που προέρχονται  από την Ιταλία, από την κλειστή  Πινακοθήκη Uffizi της Φλωρεντίας, ένα άλλο έργο από το Prado της Μαδρίτης, καθώς κι εκείνα που επρόκειτο να μεταφερθούν από την Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον και το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκης τα οποία επίσης παραμένουν κλειστά.

Στην Τate Modern λειτουργεί, ήδη, από τις 12/3, η μεγάλη αναδρομική έκθεση Andy Warhol που οργανώνεται 20 χρόνια μετά την τελευταία παρουσίαση του έργο του  διάσημου σούπερ σταρ της ποπ άρτ.

 

Video