ΟΙ ΜΠΟΥΡΖΟΥΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΡΕΝΟΥΑΡ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart. 20/9/21

Με σημείο αναφοράς τη γαλλική σατιρική δραματική κωμωδία του 1939 σε σκηνοθεσία Ζαν Ρενουάρ που βασίζεται στο θεατρικό έργο του Αλφρέ ντε Μυσσέ “Τα καπρίτσια της Μαριάννας”, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα προβάλει την ταινία  στη διάρκεια του φεστιβάλ με στόχο να επανεξετάσει  θέματα ηθικής παρακμής (πολιτικά, κοινωνικά, αισθητικά, κινηματογραφικά) όπως αυτά παρουσιάστηκαν από τον σκηνοθέτη παραμονές της επικείμενης καταστροφής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Παράλληλα, το Φεστιβάλ αναθέτει σε δέκα εικαστικούς να αντλήσουν έμπενευση από τη σάτιρα του Ρενουάρ και να δημιουργήσουν ισάριθμα πρωτότυπα έργα για την κεντρική έκθεση της φετινής διοργάνωσης του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (4 – 14 Νοεμβρίου 2021).

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: οι Mαρίνα Βελησιώτη, Νικόλας Βεντουράκης, Ξένια Βήτου, Κυριακή Γόνη, Στάθης-Αλέξανδρος Ζούλιας, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Σοφία Στέβη, Διαμαντής Σωτηρόπουλος, Δημήτρης Τατάρης, Ντορέιτα Τζόγκου

“Ο κανόνας του παιχνιδιού” υπήρξε ταινία-ορόσημο για το παγκόσμιο σινεμά, αν κι έχει προβληθεί λιγότερες φορές σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ταινίες που άλλαξαν τον ρου της κινηματογραφικής ιστορίας. Βγήκε στις αίθουσες ακριβώς πριν από το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και προκάλεσε αναταραχή, καθώς έδειχνε να προφητεύει τον όλεθρο που ετοιμαζόταν να πλήξει την Ευρώπη και ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο Ρενουάρ, ο οποίος το 1939 βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του απεικόνισε με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τη μπουρζουαζία της εποχής του, τον ξεπεσμό και την ηθική χρεοκοπία όλων των κοινωνικών τάξεων, προαναγγέλλοντας την επώδυνη ανατολή μιας νέας εποχής. Ωστόσο,  η πρεμιέρα του “Κανόνα του παιχνιδιού”  αντιμετωπίστηκε με περιφρόνηση και αποδοκιμασία από τους κριτικούς και από το κοινό. Ο Ρενουάρ μείωσε τον χρόνο της ταινίας από 113 λεπτά σε 85, αλλά ακόμη και τότε η ταινία ήταν μια οικονομική καταστροφή. Τον Οκτώβριο του 1939, απαγορεύτηκε από τη γαλλική κυβέρνηση ως «ταινία που υποσκάπτει την ηθική και έχει ανεπιθύμητη επιρροή στους νέους» κι ο Ρενουάρ έφυγε για την Αμερική. [10]

Για πολλά χρόνια, η έκδοση 85 λεπτών ήταν η μόνη διαθέσιμη. Το 1956, ανακαλύφθηκε ξανά σε κιβώτια πρωτότυπο υλικό και μια ανακατασκευασμένη έκδοσή της κι έκανε πρεμιέρα το ίδιο έτος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Η πλήρης ταινία ανασυντέθηκε το 1965. Από τότε, ο “Κανόνας του Παιχνιδιού” έχει χαρακτηριστεί μία από τις μεγαλύτερες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου.

Η έκθεση στη Θεσσαλονίκη θα γίνει σε συνδιοργάνωση με το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών και θα εγκαινιαστεί στις 6 Νοεμβρίου στον πρώην Βρεφονηπιακό Σταθμό (Προβλήτα Α΄, Λιμάνι Θεσσαλονίκης). Μετά τη Θεσσαλονίκη θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα στο The Project Gallery (Νορμανού 3, Μοναστηράκι) από τις 17 Δεκεμβρίου.