ΟΙ ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Μαύρες τρύπες… Μην σας ξεγελά το όνομα. Μια μαύρη τρύπα δεν είναι ένας κενός χώρος στο σύμπαν. Αντίθετα είναι μια τεράστια ποσότητα ύλης (από μερικά εκατομμύρια μέχρι μερικά δισεκατομμύρια μάζες σαν του Ήλιου μας) συμπιεσμένη σε μια πάρα πολύ μικρή περιοχή του σύμπαντος. – Φαντασθείτε να μπορούσαμε να χωρέσουμε την ηλιακή σφαίρα πάνω στο νησί της Λέρου. – Το αποτέλεσμα είναι ένα πεδίο βαρύτητας από το οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει τίποτα, ούτε το φως. Οι μαύρες τρύπες προβλέπονταν από τη θεωρία της σχετικότητας του A. Einstein αλλά μόλις τον φετινό Απρίλιο μια μεγάλη ομάδα αστροφυσικών και χρησιμοποιώντας πολλά τηλεσκόπια κατόρθωσε να πάρει μια φωτογραφία μαύρης τρύπας  (βλ. εικόνα 1) από το κέντρο του γαλαξία Messier 87, μάζας ισοδύναμης με 6,5 δισεκατομμύρια  Ήλιους και απόσταση από εμάς 54 εκατομμύρια έτη φωτός.

Με αυτά τα τρομακτικά και αδηφάγα τέρατα του Σύμπαντος ξεκινά τις διαλέξεις το Megaron Plus, την Τρίτη 12 Νοεμβρίου στις 19:00 με ομιλήτρια την Γαλλίδα αστροφυσικό Francoise Combes (Φρανσουάζ Κομπ) κατόχου της έδρας «Γαλαξίες και Κοσμολογία»  στο College de France και συντονιστή το Βασίλη Χαρμανδάρη διευθυντή του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ και καθηγητή Φυσικής  του πανεπιστημίου Κρήτης. Η Francoise Combes θα εξηγήσει πώς οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που φιλοξενούνται στο κέντρο των περισσοτέρων γαλαξιών, απορρίπτοντας την τροφή τους, ελέγχουν τον ρυθμό σχηματισμού των αστεριών στους γαλαξίες.

Η διάλεξη θα γίνει στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.

Η διανομή δελτίων αρχίζει στις 17:30

Σε συνεργασία

τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Υποδομών, Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε.(ΕΔΥΤΕ) και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr ).

Πληροφορίες

210 72 82 333

http://www.megaron.gr

1. Το πρώτο video δείχνει πως η μαύρη τρύπα απορροφά ένα αστέρι.

2. Το δεύτερο video είναι μια αναλυτική περιγραφή της μαύρης τρύπας

Video