ΟΙ ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

13/2/22

Ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης και η Αλεξάνδρα Αϊδίνη πρωταγωνιστούν σε ένα έργο – εγκώμιο στη φιλία και την αγάπη, με φόντο τις ονειρικές Λευκές Νύχτες της Αγίας Πετρούπολης.

Οι “Λευκές νύχτες” του Ντοστογιέφσκι είναι μια μικρή ιστορία για τα ανθρώπινα όνειρα που διαδραματίζεται το 1848 στην Αγία Πετρούπολη. Αποτελεί, ίσως, το πιο ποιητικό έργο του συγγραφέα μέσα σ΄ένα κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο που περιγράφει το αστικοποιημένο τοπίο και τις αλλαγές που φέρνει ο επαναστατημένος λαός στη Ρωσία και τη Μολδαβία, εκείνη την περίοδο.

Πάνω από τα νερά του ποταμού Νέβα, σε μια προκυμαία, δύο μοναχικοί νέοι, θα ζήσουν μία ιστορία ενηλικίωσης στη διάρκεια μιας λευκής νύχτας – μιας καλοκαιρινής νύχτας του Βορρά, όπου το σούρουπο συνεχίζεται μέχρι το πρωί, χωρίς να πέφτει ποτέ το σκοτάδι. Άγνωστοι μεταξύ τους, συναντιούνται, γνωρίζονται και ανταλλάσσουν τα ανείπωτα ως τώρα μυστικά τους, τις αγωνίες και τα όνειρά τους. Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, ένας ονειροπόλος κάτοικος της μεγάλης πόλης, συναντά τυχαία μια νεαρή γοητευτική γυναίκα, την Νάστινκα, και μέσα από την αριστοτεχνικά παιγνιώδη και ανάλαφρη αφήγηση του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι ξετυλίγεται μπροστά μας όλη η πρότερη ζωή των δύο πρωταγωνιστών της ιστορίας και διαγράφεται η ψυχοσύνθεσή τους. Η συμπεριφορά και οι εξομολογήσεις της Νάστινκα αποκαλύπτουν την ύπαρξη αυτού, που στην τέχνη αποκαλείται αιώνιο θηλυκό, ενώ ο χαρακτήρας και οι εκμυστηρεύσεις του ονειροπόλου πρωταγωνιστή αποκαλύπτουν έναν άνδρα που ζει μέσα από τις φαντασιώσεις του, την πλήξη και τη μοναξιά, αρνούμενος να λάβει μέρος στο παιχνίδι της ζωής.

Θέατρο ΑΝΕΣΙΣ από 19 Φεβρουαρίου. Παίζουν: Αλεξάνδρα Αϊδίνη – Κωνσταντίνος Ασπιώτης / Σκηνοθεσία – Απόδοση: Κωνσταντίνος Ασπιώτης / Μουσική: Στάμος Σέμσης / Σκηνικά – Σχεδιασμός φωτισμών: Ζωή Μολυβδά – Φαμέλη / Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη

 

Με πληροφορίες από την έκδοση “Λευκές Νύχτες”, ένα αισθηματικό ειδύλλιο από το ημερολόγιο ενός ονειροπόλου (εκδ. ΕΡΑΤΩ 2017)

 

 

 

 

Video