ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΤΟΝΕΤΣΚ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1920-30

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart 10/3/22

Μια δίτομη έκδοση πάνω στη μελέτη του εθνικού κοινωνικού και πολιτιστικού μετασχηματισμού της κοινότητας των Ελλήνων της Μαριούπολης τις δεκαετίες 1920-1930 κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Ουκρανία. Είναι το έργο με τίτλο «Ανάμεσα σε παρεξηγημένες φιλοδοξίες και ανυπολόγιστες απώλειες…» καρπός της έρευνας που πραγματοποίησαν η Μαρία Πύργο (Ντoνέτσκ) και η ‘Ελενα Ουζμπέκ (Χάρκοβο) σε ντοκουμέντα της ιστορίας των Ελλήνων της Ουκρανίας ιδιαίτερα εκείνων που συνθέτουν τα έργα της ουκρανικής ελληνικής αναγέννησης στις περιοχές της Μαριούπολης και του Ντονέτσκ στο διάστημα 1920-1930 και στα πρόσωπα που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της εμπέδωσης της αυτοσυνείδησης ​​των ομογενών. Ειδικότερα, μελετήθηκαν οι συλλογές αρχείων, μουσείων και βιβλιοθηκών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Ελλάδας και ο ελληνικός περιοδικός Τύπος εκείνης της περιόδου στην ΕΣΣΔ.

Το βιβλίο «Ανάμεσα σε παρεξηγημένες φιλοδοξίες και ανεκτίμητες απώλειες…» αποτελείται από δύο μέρη.

Το πρώτο  είναι η βιογραφία των αδελφών Σάββα Γιαλή του Γεωργίου και Θεόδωρου Γιαλή  εκφραστές και οι δύο της ιδέας του ελληνισμού στην Ουκρανία οι οποίοι θεωρούνται  ηγέτες της εποχής του ελληνισμού στον 20ο αιώνα, ξεχασμένοι, δυστυχώς, από τους συντοπίτες τους.

Ο δεύτερος μέρος του βιβλίου παρουσιάζει την ιστορία θεσμικών φορέων του ελληνισμού στην Ουκρανία:

  • του Ελληνικού Παιδαγωγικού Κολλεγίου (Τεχνικουμ) της Μαριούπολης,
  • της εφημερίδας «Κολεχτιβιςτίς» («Κολεχτιβιστής», όργανο Τύπου της Επιτροπής της Περιφέρειας του Ντόνετσκ και της επιτροπής της Πόλης της Μαριούπολης του ΚΚ (μπολσεβικων) της Ουκρανίας),
  • το περιοδικό «Νέος μαχιτίς» («Πιονέρος»), όργανο Τύπου Κεντρικής Επιτροπής της Πανενωσιακής Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ένωσης της νεολαίας, το μοναδικό ελληνικό παιδικό περιοδικό στην ΕΣΣΔ),
  • τον Περιφερειακό Ελληνικό Εκδοτικό Οίκο του Ντόνετσκ,
  • το Ελληνικό Τυπογραφείο της Μαριούπολης,
  • το Κρατικό Θέατρο Ελλήνων Εργατών και Αγροτών Μαριούπολης
  • την Ελληνική Λογοτεχνική Ομάδα Μαριούπολης

Η μελέτη των ντοκουμέντων αναδεικνύει την αλληλεπίδραση και αλληλεγγύη των διαφόρων περιοχών του ελληνισμού στην ΕΣΣΔ (Ουκρανία, Βόρειος Καύκασος, Υπερκαυκασία, Κριμαία) και παρουσιάζει τις κοινές πολιτιστικές ελληνικές εθνικές διεργασίες.

To βιβλίο  έγινε σε συνεργασία με ιστορικούς, φιλολόγους, ντόπιους ιστορικούς και πατριώτες της Ουκρανίας, της Ελλάδας, της Ρωσίας, της Κύπρου, με τη στήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Ουκρανία εκπροσωπούμενη από τον Έκτακτο και Πληρεξούσιο Πρέσβη (2013 – 2016) Βασίλη Παπαδόπουλο και την οικονομική βοήθεια του Δημήτρη Μπακόλα. Τεράστια συμβολή στην υλοποίηση του έργου είχε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Α.Γ. Λεβέντης (Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, Λευκωσία, διευθυντής – Καθηγητής Χαράλαμπος Μπακιρτζής.

Mε πληροφορίες από το άρθρο της Ελενα Ουζμπέκ στο CNN Greece