ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ Α. ΚΟΝΤΣΑΛΟΦΣΚΙ ΓΙΑ ΕΣΣΔ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο:anyteart

ΜΟΣΧΑ – Υποψήφιος για άλλη μια φορά στα Όσκαρ στην κατηγορία καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας είναι ο Ρώσος σκηνοθέτης Αντρέι Κοντσαλόφσκι για την ταινία «Αγαπητοί σύντροφοι» που βραβεύτηκε πρόσφατα στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας με το ειδικό βραβείο των κριτών.

Οι δηλώσεις του σκηνοθέτη στα ρωσικά ΜΜΕ μετά την ανακοίνωση της ρωσικής επιτροπής για την υποψηφιότητα στα Όσκαρ σχετικά με την εποχή της ΕΣΣΔ, μας παρότρειναν να αναζητήσουμε την πορεία του διάσημου 83χρονου σήμερα σκηνοθέτη ο οποίος γεννήθηκε στη Σοβιετική Ένωση ανέπτυξε σημαντική καριέρα στην Αμερική και χαίρει μεγάλης εκτίμησης στη Ρωσία όπου επέστρεψε και συνεχίζει να δημιουργεί.

«Είναι για μένα πολύ συγκινητικό, ότι κατάλαβαν (σσ. τα μέλη της επιτροπής) την ταινία που έκανα για τη γενιά των γονιών μας, που πέρασαν τον πόλεμο, τσάκισαν το ναζισμό και ξανάστησαν τη χώρα στα πόδια της μέσα σε ελάχιστο διάστημα»- ανέφερε σε δηλώσεις του. Ήταν μια γενιά καθαρών ανθρώπων και το γεγονός ότι οι συνάδελφοι το αναγνώρισαν αυτό, για μένα αποτελεί αναγνώριση». Ωστόσο εξέφρασε τις αμφιβολίες του, κατά πόσον το «δυτικό κοινό» που δεν έχει σοβιετικά βιώματα είναι σε θέση να κατανοήσει την ταινία: «Δεν ξέρω κατά πόσον μια τέτοια ταινία είναι ικανή να συγκινήσει ανθρώπους, που δεν γνωρίζουν τί σημαίνει Σοβιετική Ένωση και Ρωσία. Ας το ελπίσουμε…»

Γόνος οικογένειας της τότε νομενκλατούρας ο Αντρέι Κοντσαλόφσκι είναι αδελφός του διάσημου και επίλεκτου του Κρεμλίνου σκηνοθέτη Νικήτα Μιχάλκωφ. Ο ίδιος επέλεξε το αριστοκρατικό πολωνικό επίθετο της μητέρας του για την επαγγελματική του καριέρα. Ο πατέρας τους Σεργκέι Μιχάλκωφ που πέθανε σχετικά πρόσφατα, ήταν ποιητής και παιδικός συγγραφέας. Είχε γράψει τους στίχους του εθνικού ύμνου της Σοβιετικής Ένωσης, το 1943, με προσωπική παραγγελία του Στάλιν και πάνω στην ίδια μουσική, το 2000, με προσωπική παραγγελία του Πούτιν έγραψε τον εθνικό ύμνο της Ρωσικής Ομοσπονδίας!

Ενδεικτικό της εποχής και των σχέσεων της οικογένειας με το σοβιετικό καθεστώς είναι ένα παιδικό ποίημα του πατρός (31.12.1946) στην «Πράβντα των πιονιέρων» με τίτλο «Ο Στάλιν σκέφτεται για μας» Το ποίημα δημοσιεύεται κάτω από τη φωτογραφία! Ο γενικός τίτλος του φύλου της παραμονής Πρωτοχρονιάς: «Καλή Χρονιά αγαπημένη Πατρίδα, Καλή Χρονιά αγαπημένε Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς (Στάλιν)»

Ο πατέρας είχε παρασημοφορηθεί με τρία «Βραβεία Στάλιν» (1941, 1942, 1950), ένα «Βραβείο Λένιν» (1970), ένα «Παράσημο της Ερυθράς σημαίας», αλλά και ένα «Παράσημο του Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου” (2008) και πολλά άλλα….

Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης πάρα πολλοί στυλοβάτες της έγιναν νεοφιλελεύθεροι ολιγάρχες, προστάτες της δημοκρατίας, των τεχνών και οι αναθρεμένοι προνομιούχα μέσα στο καθεστώς διανοούμενοι αντικαθεστωτικοί αποκάλυψαν το “φρικτό παρελθόν”.