ΟΙ ΧΡΥΣΟΙ ΛΕΟΝΤΕΣ ΤΗΣ 59ης ΒΙΕΝΝΑΛΕ ΣΕ ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 24/4/22

Η αμερικανίδα γλύπτρια Simone Leigh και η Βρετανίδα καλλιτέχνις Sonia Boyce  είναι οι κάτοχοι του Χρυσού Λέοντα της 59ης Μπιενάλε της Βενετίας, με το βραβείο Καλύτερου Συμμετέχοντος και τη διάκριση Καλύτερης Εθνικής Συμμετοχής, αντίστοιχα. Οι διακρίσεις τους χαρακτηρίζονται ως  ιστορικές, καθώς σηματοδοτούν την πρώτη φορά που μια μαύρη γυναίκα λαμβάνει το βραβείο από την ίδρυση της Μπιενάλε πριν από 127 χρόνια. Επιπλέον, η καθεμία είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα που εκπροσωπεί τη χώρα της στην εξαμηνιαία παγκόσμια έκθεση τέχνης «The Milk of Dreams», στην πρώτη Biennale που δίνει εξέχουσα θέση σε γυναίκες και τρανς καλλιτέχνες.

Η Leigh με την έκθεση «Sovereignty» στο περίπτερο των ΗΠΑ, κέρδισε για το επιβλητικό Brick House, το οποίο η κριτική επιτροπή του βραβείου περιέγραψε ως «διεξοδικά ερευνημένο, δεξιοτεχνικά υλοποιημένο και ισχυρά πειστικό. Η Boyce κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα της για την έκθεσή της στο British Pavilion, “Feeling Her Way”, που ενσωματώνει ήχο, βίντεο, γλυπτική και αρχειακό υλικό για τη διερεύνηση της δουλειάς πέντε μαύρων Βρετανών μουσικών που εργάζονται σε ένα ευρύ φάσμα ειδών των οποίων το έργο και η ημερομηνία δεν προσδιορίζονται σε μεγάλο βαθμό.

Ο Λιβανέζος καλλιτέχνης Ali Cherri κέρδισε το Silver Lion, που απονέμεται κάθε χρόνο σε έναν «υποσχόμενο νεαρό συμμετέχοντα», για την εγκατάσταση βίντεο του 2022 Of Men and Gods and Mud, που τοποθετεί το Merowe Dam του Σουδάν σε ένα καλλιτεχνικό-ιστορικό πλαίσιο

Το Golden Lions for Lifetime Achievement, που απονεμήθηκε νωρίτερα φέτος, κέρδισε η Cecilia Vicuña και η Katharina Fritsch, οι οποίες και οι δύο εκθέτουν στη φετινή μπιενάλε.