Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Τον εμβληματικό ρόλο του Γουίλυ Λόμαν θα ερμηνεύσει φέτος ο Δημήτρης Καταλειφός στην παράσταση του έργου “Ο θάνατος του εμποράκου” του Άρθουρ Μίλλερ που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα στο Θέατρο Εμπορικόν (Σαρρή 11) στις 18 Οκτωβρίου.

Το έργο θεωρείται το κορυφαίο του συγγραφέα αλλά και του μεταπολεμικού θεάτρου των ΗΠΑ. Τα θέματα που διαπραγματεύεται, το αμερικάνικο όνειρο, το κυνήγι του χρήματος, ο καταναλωτισμός και τα υλικά αγαθά, η οικογένεια και οι σχέσεις πατέρα- γιού, ο μύθος της φυγής με στόχο τον γρήγορο πλουτισμό, είναι πλέον διαχρονικά, όπως ο χρόνος και οι συνθήκες ζωής απέδειξαν, με αποτέλεσμα  το έργο να παραμένει  συγκλονιστικά επίκαιρο και στον 21ο αιώνα.

“Ο θάνατος του εμποράκου” καθιέρωσε και χάρισε στον Άρθουρ Μίλλερ, το 1949, το βραβείο Πούλιτζερ, το Βραβείο Τόνι και το βραβείο Κριτικών της Νέας Υόρκης, όταν το σκηνοθέτησε ο Ελία Καζάν. Σημείο αναφοράς του θεάτρου του 20ού αιώνα κατά τους ειδικούς, η ιστορία μιάς μικροαστικής Αμερικανικής οικογένειας που συνεθλίβη υπό το βάρος του Αμερικανικού καπιταλισμού, συνοψίζει ουσιαστικά τον απόηχο της προσωπικής εμπειρίας του Μίλερ  από την οικονομική καταστροφή του πατέρα του.

Το έργο στηρίζεται στον εμβληματικό χαρακτήρα του Γουίλι Λόμαν, πραγματεύεται τη ζωή ενός ασήμαντου πλασιέ και την άρνησή του να αντιμετωπίσει την αποτυχία της καριέρας του και της σχέσης με την οικογένειά του. Όταν πια στην ηλικία των 60 δεν έχει καταφέρει την επιτυχία που περιμένει από αυτόν ο κοινωνικός του περίγυρος, καθώς απολύεται, αρχίζει να στοιχειώνεται από αναμνήσεις του παρελθόντος. Τελικά, αποφασίζει να αυτοκτονήσει με το αυτοκίνητό του, έτσι ώστε η οικογένειά του να καρπωθεί τα χρήματα της ασφάλειας. Οι κριτικοί διαφωνούσαν αν η πράξη αυτή του κεντρικού ήρωα ήταν μια πράξη δειλίας ή μια αυτοθυσία στο βωμό του Αμερικάνικου Ονείρου. Κατά τον Μίλερ όμως, η τραγικότητα ενός ήρωα έγκειται στο κατά πόσο είναι πρόθυμος να θυσιαστεί για να προστατέψει την προσωπική του αξιοπρέπεια, κάτι που έκανε ο Λόμαν.

“ Ο θάνατος του εμποράκου” παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 1962 από το Θέατρο Τέχνης, με τον Γιώργο Λαζάνη και τον Μίμη Κουγιουμτζή.

Στην παράσταση στο Εμπορικόν παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Καταλειφός, Μαρία Καλλιμάνη, Γιώργος Νούσης, Γιώργος Ζιόβας, Χρήστος Ευθυμίου, Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Τάσος Λέκκας, Δημήτρης Αποστολόπουλος, Γιώργος Πατεράκης, Χρύσα Γκινίκη, Ιοκάστη Αγαύη Παπανικολάου

 

Θέατρο Εμπορικόν, Σαρρή 11, Αθήνα / Πρεμιέρα, 18 Οκτωβρίου

Προπώληση: viva.gr