Ο ΡΙΝΟΚΕΡΟΣ ΤΟΥ ΙΟΝΕΣΚΟ ΣΤΗΝ “ΚΙΒΩΤΟ”

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Ο “Ρινόκερος» του Ευγένιου Ιονέσκο μάς περιγράφει μια μικρή επαρχιακή πόλη στην οποία όλοι οι άνθρωποι μετατρέπονται βαθμιαία σε ρινόκερους, δηλαδή χάνουν την ανθρωπιά τους, αποκτηνώνονται και προσαρμόζονται στο κομφορμιστικό ρεύμα της εποχής τους με την ενσωμάτωσή τους στη νέα ζωώδη κυρίαρχη κατάσταση πραγμάτων.Ο  “Ρινόκερος” σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα προσαρμόζεται στην εποχή της κοινωνίας που ζούμε και η οποία ορίζεται από τις οθόνες του κινητού τηλεφώνου, την ευτέλεια των διαπροσωπικών σχέσεων, όπου αυτές και όπως υπάρχουν, τον κερδοσκοπισμό και τον εσωτερικό φασισμό που φωλιάζει στον καθένα. Για τον σκηνοθέτη, ο ήρωας του Ρινόκερου, ο Μπερανζέ, δεν είναι ο χαμηλόμισθος υπάλληλος γραφείου αλλά ένας νέος άνθρωπος που δεν μπορεί να προσαρμοστεί στο περιβάλλον, σκέπτεται, στοχάζεται και καταλήγει στη μοναξιά εξαιτίας της ανυπόφορης γι΄αυτόν κοινωνίας.

Έργο διαχρονικό βρίσκει πάντα το αντίκρυσμά του σε κάθε εποχή. Ιδιαίτερα ως προς το θέμα της μεταμόρφωσης ο “Ρινόκερος” ταυτίζεται με τους χρήστες της ψηφιακής μας εποχής  που εκφράζουν το σύγχρονο “ρεύμα της κοινής γνώμης”. Γράφει ο Ιονέσκο:

“Στην πορεία της ζωής μου, μου έκανε πάντα μεγάλη εντύπωση αυτό που θα μπορούσε κανείς να ονομάσει «ρεύμα της κοινής γνώμης». Είχα μείνει κατάπληκτος με την αστραπιαία εξάπλωση του. Οι άνθρωποι αφήνουν ξαφνικά τον εαυτό τους να κατακτηθεί από ένα καινούργιο δόγμα, ένα κοινωνικό ρεύμα, μια μόδα, έναν φανατικό τρόπο σκέψης. Σε τέτοιες στιγμές γινόμαστε μάρτυρες μιας αληθινής πνευματικής μεταβολής.

Δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει, μα όταν οι άνθρωποι δεν συμφωνούν με την γνώμη σας, όταν δεν μπορείτε πια να γίνετε κατανοητός στους άλλους, έχετε την εντύπωση πως αντιμετωπίζετε τέρατα-ρινόκερους για παράδειγμα.

Διαθέτουν ένα μείγμα ειλικρίνειας και θηριωδίας που τους επιτρέπει να σας σκοτώσουν με ήσυχη τη συνείδηση. Κι η ιστορία μας έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι οι άνθρωποι που μεταμορφώνονται έτσι, όχι μόνο μοιάζουν με ρινόκερους, αλλά πραγματικά γίνονται ρινόκεροι.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Άρης Σερβετάλης, Έλλη Τρίγγου, Στέλιος Ιακωβίδης, Ροζαμαλία Κυρίου, Θάνος Μπίρκος, Πάνος Παπαδόπουλος, Αγγελική Τρομπούκη, Κωστής Μπούντας, Αναστασία Στυλιανίδη

 

Παραστάσεις: 5 Οκτωβρίου – 15 Δεκεμβρίου

Θέατρο KIΒΩΤΟΣ / Διεύθυνση: Πειραιώς 115 / Περιοχή: Κεραμικός

Τηλέφωνο: 210 3427426