Ο ” ΙΒΑΝ ΙΛΙΤΣ ” ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

31/5/21

«Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς» του Λέοντος Τολστόι σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Κωνσταντίνα Νικολαϊδη, συνεχίζει τις παραστάσεις για τρίτη χρονιά και οεριοδεύει στην Ελλάδα.Πρώτος σταθμός η Κρήτη όπου θα παιχτεί στο Ηράκλειο -Κηποθέατρο Μάνος Χατζηδάκις (11-12 Ιουνίου) και στο Ρέθυμνο (Θέαρο Ερωφίλη Φορτάτζα) (14 Ιουνίου).

Το έργο βασίζεται σε πραγματικό γεγονός – στον θάνατο του δικαστή Ιβάν Ιλίτς Μετσνίκοφ – όπως τον διηγήθηκε στον ίδιο τον Τολστόι η μητέρα του αποθανόντος. Παρ’ όλο που δεν είναι από τα πιο γνωστά, συγκαταλέγεται από φιλοσόφους και λογοτέχνες, στα πιο σημαντικά και πιο ώριμα έργα του Τολστόι.

Ο Τολστόι στη ομώνυμη νουβέλα του αποκαλύπτει το αξιοθρήνητο κενό της ζωής αυτής (και υπάρχουν, σαν κι αυτή, μυριάδες, μυριάδων)-σημειώνει ο μεταφραστής Παύλος-Νίκος Στεφάνου. Με τις κωμικές φιλοδοξίες της, τις φτωχές ικανοποιήσεις του εγωισμού που δεν προσπορίζουν καμία σχεδόν ευχαρίστηση, την ανία και την αηδία του υπαλληλικού σταδίου, τις παραχωρήσεις που πληγώνουν και οργίζουν και τέλος τη μόνη αληθινή ευτυχία, τη χαρτοπαιξία! Και η γελοία αυτή ζωή κινδυνεύει από μια αιτία ακόμα πιο γελοία… Μετά ακολουθεί… το ψέμα της ασθένειας, το ψέμα του γιατρού, το ψέμα της οικογένειας… το ψέμα της ζωής. Ο Ιβάν Ιλίτς θρηνεί για την απομόνωση του και τον εγωισμό των ανθρώπων. Υποφέρει φρικτά ως την ημέρα που συνειδητοποιεί ότι ολόκληρη η περασμένη ζωή του ήταν ένα ψέμα. Αλλά το ψέμα αυτό, ακόμη και τούτη την ύστατη ώρα, μπορεί να το επανορθώσει.


Συντελεστές: Μετάφραση από τα ρωσικά: Παύλος-Νίκος Στεφάνου / Θεατρική διασκευή/Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη / Σκηνικά/Κοστούμια: Νίκος Κασαπάκης / Πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Οικονόμου

Παίζουν: Θανάσης Κουρλαμπάς & Γιώργος Γαλίτης

Εισιτήρια: Ticketmaster