Ο ΠΟΥΣΕΝ ΚΑΙ Ο ΧΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart  13/7/21

“Ο Πουσέν και ο χορός”: μια πρωτότυπη έκθεση πάνω σ’ ένα άγνωστο θέμα της καλλιτεχνικής δημιουγίας του μεγάλου ζωγράφου του γαλλικού μπαρόκ Νικολά Πουσέν (1594-1665)  ετοιμάζει και θα παρουσιάσει από τον Οκτώβριο η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Πρόκειται για 20 πίνακες και σχέδια από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο που θα προβληθούν για πρώτη φορά μαζί με μερικές από τις διάσημες κλασικές αρχαιότητες που τους ενέπνευσαν. Σκηνές άγριες, απροσδόκητες φιγούρες της εποχής των σπηλαίων, άλλες μισόγυμνες κι άλλες εκτός ελέγχου λόγων της μέθης που κυριαρχεί στα σώματα, φωτίζουν το γάλλο κλασικό ζωγράφο μ΄ ένα εντελώς νέο τρόπο και δείχνουν πώς αντιμετώπισε τις προκλήσεις της σύλληψης της κίνησης και της εκφραστικής δυναμικής του σώματος.

Η έκθεση επικεντρώνεται στην πρώιμη ρωμαϊκή περίοδο του Πουσέν, από την άφιξή του στην πόλη το 1624 έως περίπου το 1640 όταν εκλήθη πίσω στη Γαλλία για να υπηρετήσει ως πρώτος ζωγράφος στον βασιλιά Λουδοβίκο XIII

Ο κλασικός κόσμος της Ρώμης, τα αρχαία γλυπτά και τα ανάγλυφα, το έργο των καλλιτεχνών όπως ο Τισιανός και ο Ραφαήλ και οι απεικονιζόμενοι χορευτές σε πολλές γνωστές αρχαιότητες, επηρέασαν τον Πουσέν και τον προκάλεσαν να συλλάβει το χορό στο χαρτί, στο χρώμα ακόμα και στον πηλό. Η έκθεση εκτός από τα έργα ζωγραφικής θα παρουσιάσει και τις μεθόδους εργασίας που ακολούθησε για τις χορογραφικές του συνθέσεις παραθέτοντας  αρχαιότητες, σχέδια και έργα ζωγραφικής καθώς και κέρινα ειδώλια.

Παράλληλα, θα προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να ανακαλύψουν ξανά το ζωγράφο υπό ένα νέο, συναρπαστικό φως, για να εκτιμήσουν το παράδοξο μεταξύ της επιμελούς διαδικασίας εργασίας του και των χαρούμενων, ανέμελων σκηνών που δημιούργησε, καθώς και των έξυπνων λύσεων που βρήκε για να ζωντανέψει τους χορούς και τις ταραχώδεις κινήσεις του αρχαίου κόσμου.

Ο Nικολά Πουσέν γεννήθηκε στην πόλη Λεζ Αντελύ, στη Νορμανδία και εκπαιδεύτηκε  στη Ρουέν. Από το 1612 έζησε στο Παρίσι και το 1624 ταξίδεψε μέσω Βενετίας στη Ρώμη, όπου έμεινε για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Οι αισθησιακοί πρώτοι καμβάδες του, όπως, Η ανατροφή του Βάκχου, αντανακλούν τη βενετσιάνικη τέχνη του 16ου αιώνα, ειδικά αυτή του Tισιανού. Σπούδασε την  αρχαιότητα, διάβασε αρχαίους συγγραφείς όπως ο Οβίδιος και προσπάθησε να αναδημιουργήσει τον αρχαίο μύθο και την ιστορία στα έργα του.

Ο Poussin ζωγράφισε κυρίως καβαλέτο για ιδιώτες. Τα μεγαλύτερα έργα του για τον Λουδοβίκο XIII, που έγιναν από το 1640 έως το 1642 κατά την επιστροφή του στο Παρίσι, ήταν λιγότερο επιτυχημένα. Ο Πουσέν,  από το 1630 άρχισε να ζωγραφίζει τοπία και προσέδωσε μια ισχυρή πειθαρχία στη σύνθεση των έργων του, η οποία ενίσχυσε τη σοβαρότητα των θεμάτων τους. Στα τελευταία του χρόνια ανέπτυξε ένα έντονα προσωπικό στυλ στα θρησκευτικά και αλληγορικά του έργα.

Η έκθεση είναι συμπαραγωγή της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου και του Μουσείου Γκεττύ (Λος Άντζελες)