Ο ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΑΚΥΡΩΣΕ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΕΝΤΖΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 13/4/22

“Dass einmal ein Botschafter eines anderen Landes Einfluss auf eine Konzertveranstaltung haben wird, hätte sich vor ein paar Monaten niemand vorstellen können. So geschehen aktuell im Wiener Konzerthaus.”

Πριν από λίγους μήνες, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ένας πρεσβευτής από μια άλλη χώρα θα μπορούσε κάποια μέρα να επηρεάσει μια συναυλιακή εκδήλωση. Αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Konzerthaus της Βιέννης.”-αναφέρει ο Herbert Hiess στην αρχή της κριτικής του, έναν ύμνο για τη συναυλία της ρωσικής ορχήστρας musicAeterna στη Βιέννη, στο Wiener Konzerthaus, υπό τη διεύθυνση του Θόδωρου Κουρεντζή, με έργα Ρίχαρντ Στράους και Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι. Ο αυστριακός μουσικοκριτικός αναφέρεται στο θέμα της ακύρωσης της συναυλίας για την Ουκρανία της ρωσικής ορχήστρας MusicAeterna που είχε προγραμματιστεί για τις 12 Απριλίου μετά από “επέμβαση”για ακύρωση του ουκρανού πρέσβη στο Konzerthaus της Βιέννης.  Και την κατάληξη:

“Μετά από αυτή τη συναυλία και την αξέχαστη τελική κίνηση (Adagio Lamentoso, Andante), που είναι το πραγματικό «Ρέκβιεμ», υπήρξαν όρθιοι θεατές που χειροκροτούσαν για την ορχήστρα και τον μαέστρο. Ο Κουρεντζής, έβαλε τα υπέροχα φαγκότα και τα κλαρινέτα να ανεβαίνουν στο βάθρο ένα-ένα για να υποκλιθούν, ενώ ο ίδιος περίμενε, σεμνά, στο πλάι.

Ως θαυμαστής της συναυλίας, μπορείτε να θεωρήσετε τον εαυτό σας τυχερό που το Wiener Konzerthaus μπόρεσε να πραγματοποιήσει αυτήν την εκδήλωση παρά όλες τις αντίξοες συνθήκες – ήταν ένα ορόσημο στην ιστορία του Konzerthaus. Κάπου είναι κατανοητός ο φόβος των διοργανωτών ότι θα τους πουν «φίλοι Πούτιν». Πρέπει όμως τόσοι φανταστικοί καλλιτέχνες όπως ο Κουρεντζής και οι μουσικοί της ορχήστρας να μπουν κάτω από τους τροχούς;” -αναρωτιέται.

Ο κ. πρέσβης Vasyl Khymynets

Τί συνέβη στη Βιέννη; Συνέβη ό,τι και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επιχείρησαν να οργανώσουν εκδηλώσεις συναυλίες, παραστάσεις χορού με ρώσους συντελεστές, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία: οι πρέσβεις και οι πρόξενοι του διπλωματικού σώματος του Κιέβου κατ΄εντολήν του προέδρου τους κ. Ζελένσκι – του εκλεγμένου – ζήτησαν τη ματαίωση αυτών των εκδηλώσεων λόγω της συμμετοχής ρώσων καλλιτεχνών (βλ.Νάπολη). Το ίδιο έπραξαν και στη Βιέννη όπου η ρωσική ορχήστρα musicAeterna, υπό τον Θόδωρο Κουρεντζή, είχε προγραμματίσει τρεις συναυλίες στο Wiener Konzerthaus ( 10, 11,12 /4), οι δύο με έργα Ρίχαρντ Στράους  και Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκυ και μια συναυλιακή εκδήλωση υπέρ της Ουκρανίας που περιλάμβανε συναυλία της ορχήστρας με έργα Μότσαρτ, Μπετόβεν, Τσαϊκόφσκι, Σοστακόβιτς κά, στις 7.30 μ.μ. στο Konzerthaus και στη συνέχεια, στις 9 μ.μ. συναυλία της βυζαντινής χορωδίας της musicAeterna σε εκκλησία της Βιέννης.

Το θέμα απασχόλησε τα διεθνή ΜΜΕ με πρώτους τους New York Times που κατέγραψαν το γεγονός σ΄ένα ιδιαίτερα προσεκτικό δημοσίευμα: Ukraine Benefit Featuring Russian Ensemble Is Canceled in Vienna επισημαίνοντας, πάντα διακριτικά, ότι η ορχήστρα musicAeterna που διευθύνεται από τον Θόδωρο Κουρεντζή “is supported by a state-owned bank in Russia” (VTB Bank, ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας).

Ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Αυστρία Vasyl Khymynets πέτυχε να ακυρώσει την τρίτη συναυλία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των ΝΥΤ “Η Vienna Konzerthaus ανακοίνωσε ότι ακύρωσε τη συναυλία αφού ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Αυστρία, Vasyl Khymynets, εξέφρασε την ανησυχία του για τη συμμετοχή ρώσων καλλιτεχνών σε μια εκδήλωση που είχε σκοπό να ωφελήσει την Ουκρανία. Ο ιδρυτής του συνόλου, ο κ. Κουρεντζής, που γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι ένας χαρισματικός μαέστρος που έχει δημιουργήσει μεγάλους θαυμαστές στη Ρωσία και στο εξωτερικό.”- αναφέρουν οι ΝΥΤ θυμίζοντας ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες επέβαλαν πρόσφατα κυρώσεις στην τράπεζα λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.”

Και καταλήγουν με την περιοδεία στην Ευρώπη της MusicAeterna που πρόκειται να εμφανιστεί στη Γερμανία και τη Γαλλία τις επόμενες εβδομάδες. Η Elbphilharmonie στο Αμβούργο της Γερμανίας, μια άλλη μεγάλη αίθουσα συναυλιών, δήλωσε, τη Δευτέρα, ότι δεν σχεδιάζει να ακυρώσει τις εμφανίσεις της ρωσικής ορχήστρας αυτή την εβδομάδα. Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται επίσης ότι “ο Θ. Κουρεντζής έχει προγραμματίσει να ηγηθεί του συνόλου σε μια παραγωγή του “Bluebeard’s Castle” του Μπάρτοκ στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, αυτό το καλοκαίρι, σε συνδυασμό με το “De temporum fine comoedia” του Γερμανού συνθέτη Καρλ Όρφ.”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ

ΡΩΣΟΙ, ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ: Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΟΡΟΣΗΜΟ ΥΠΟ ΤΟΝ Θ.ΚΟΥΡΕΝΤΖΗ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ