Ο ΟΡΧΑΝ ΠΑΜΟΥΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο:anyteart

Ο βραβευμένος με Νόμπελ (2006) μυθιστοριογράφος της Τουρκίας Ορχάν Παμούκ επέκρινε με δηλώσεις του, χτες, στο BBC, την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί: «Η μετατροπή της σε τζαμί δηλώνει στον υπόλοιπο κόσμο, δυστυχώς, δεν είμαστε πλέον κοσμικοί».

Ο διάσημος συγγραφέας της Τουρκίας, ο Ορχάν Παμούκ, επισήμανε ότι η απόφαση αυτή θα στερήσει από κάποιους Τούρκους να είναι υπερήφανοι που ανήκουν σε ένα κοσμικού χαρακτήρα μουσουλμανικό έθνος. «Υπάρχουν εκατομμύρια Τούρκοι προσηλωμένοι στον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, όπως εγώ, που υψώνουν τη φωνή τους ενάντια σε αυτό, αλλά οι φωνές τους δεν εισακούονται», ανέφερε.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 10 Ιουλίου μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσουλμανικό χώρο λατρείας με τη σύμφωνη γνώμη του  Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας – το υψηλότερο διοικητικό δικαστήριο της χώρας –το οποίο αποφάνθηκε ότι η μετατροπή του μνημείου σε μουσείο, το 1934, από τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ, ήταν παράνομη.

Σε τηλεοπτικό διαγγελμά του ο Ερντογάν είπε ότι οι πρώτες προσευχές στο εμβληματικό κτίριο του 6ου αιώνα θα πραγματοποιηθούν στις 24 Ιουλίου.

«Με αυτήν την δικαστική απόφαση, και με τα μέτρα που λάβαμε σύμφωνα με την απόφαση, η Αγία Σοφία έγινε ξανά τζαμί, μετά από 86 χρόνια, με τον τρόπο που ήθελε ο Μωάμεθ Β’ ο Πορθητής της Κωνσταντινούπολης» δήλωσε ο Ερντογάν. Υπερασπιζόμενος δε την απόφαση, έναντι των διεθνών αντιδράσεων, είπε ότι κάθε κριτική είναι «επίθεση κατά της ανεξαρτησίας μας».

ΣΕ ΤΖΑΜΙ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ