O ΟΝΕΙΡΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΕΛΙΝΙ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

3/10/21

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον σπουδαίο ιταλό δημιουργό, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του, παρουσιάζει η Ταινιοθήκη της Ελλάδας σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο της πολιτιστικής πρωτοβουλίας Tempo Fort και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Λούτσε Τσινετσιτά.

Θα προβληθούν 17  ταινίες του Φεντερίκο Φελίνι – ανάμεσά τους τα φιλμ: «8 1/2», «Γλυκιά Ζωή», «La Strada», «Νύχτες της Καμπίρια», «Roma», «Σατυρικόν», «Amarcord», «Πρόβα Ορχήστρας», «Ο Λευκός Σεϊχης»  και «I Vitelloni» με πρωταγωνίστριες μερικές από τις μεγαλύτερες ιταλίδες σταρ: Κλαούντια Καρντινάλε, Αννα Μανιάνι,  Τζουλιέτα Μασίνα. Αναμεσά τους και η αξέχαστη Ανίτα Έκμπεργκ με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι στην διάσημη σκηνή της Φοντάνα ντι Τρεβι από τη «Γλυκιά Ζωή» -την θρυλική ταινία του μαέστρο, από την οποία προέκυψε ο όρος «παπαράτσι» από το παρατσούκλι ενός σκανδαλοθήρα φωτογράφου που ακολουθούσε τον πρωταγωνιστή.

Το πρόγραμμα συμπληρώνει το ντοκιμαντέρ «Fellinopolis» με προβολή στην πλατφόρμα της Ταινιοθήκης online.tainiothiki.gr

Για τον σκηνοθέτη  Φεντερίκο Φελίνι (1920-1933) που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τη φυσιογνωμία του κινηματογράφου στον 20ό αιώνα, η Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, σημειώνει: «με την επιλογή 17 ταινιών, από την πρώτη του  “Φώτα του βαριετέ” (1950) μέχρι την τελευταία του, “Η φωνή του φεγγαριού”, όσες και όσοι αγαπάμε το σινεμά θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τον ονειρικό και μοναδικό κόσμο του Φελίνι. Στη Ρόμα  (1972), αυτή την απόλυτη ενορχήστρωση των διαδοχικών εισόδων τόσο σε πραγματικές όσο και ονειρικές τοποθεσίες, σκηνοθετεί μια συνάντηση με την Άννα Μανιάνι, που χωρίς να σταθεί να του μιλήσει, μπαίνει βιαστικά στο σπίτι και του φωνάζει «Φεντερίκο ψεύτη». Αυτή η ειρωνική ατάκα- από την γυναίκα σύμβολο του νεορεαλισμού -σημαδεύει την αυτοειρωνία  με την οποία αντιμετώπιζε τον εαυτό του. Παιγνιώδης, στοχαστικός και εκρηκτικά δημιουργικός, μας οδήγησε από την καταγραφή μιας φτωχικής Ιταλίας που μόλις έκλεινε τις πληγές της, στην εκρηκτική ανάπτυξη της δεκαετίας του ‘60, μιας ανάπτυξης που μέσα από το πικρό βλέμμα του  Μαρτσέλο Μαστρογιάνι σηματοδοτούσε  απανωτά αδιέξοδα. Ο Φελίνι όμως δεν έκανε κοινωνικό ρεαλισμό, και ας  είχε πάντα την αίσθηση του περίγυρου, αλλά με μια λοξή ματιά μας οδηγούσε σε ονειρικούς κόσμους και μας έκανε να στοχαστούμε  πάνω την ανθρώπινη μοίρα».

Το αφιέρωμα θα γίνει  στο διάστημα 11 – 19  Οκτωβρίου, στην μεγάλη αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο.

Περισσότερα για το πρόγραμμα στο επίσημο site της Ταινιοθήκης της Ελλάδας http://www.tainiothiki.gr/el/