Ο ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΕΡΟΥ 4.500 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

26/5/21

δες ΑΠΕΝΑΝΤΙ. Έναν οικισμό στην Κέρο 4.500 χρόνια πριν»: είναι η έκθεση με  αρχαιολογικά ευρήματα από την Κέρο και το Δασκαλιό, σημαντικές θέσεις της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου (3.200-2.100 π.Χ.) που παρουσιάζεται στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων στο Μεταξουργείο σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Περιλαμβάνει   ευρήματα της ανασκαφικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ  στο πλαίσιο της  ερευνητικής δραστηριότητας της Βρετανικής Σχολής Αθηνών στο νησί της Κέρου και την παρακείμενη νησίδα του Δασκαλιού. Η έρευνα και η μελέτη των ευρημάτων αποδεικνύουν την ιδιαίτερη σημασία της πρωτοκυκλαδικής αυτής θέσης, ειδικά σε ό,τι αφορά τις απαρχές της αστικοποίησης και τα θαλάσσια δίκτυα διακίνησης πρώτων υλών και αγαθών στο Αιγαίο κατά την πρώιμη Εποχή του Χαλκού.

Ειδικότερα, σε δυο ενότητες, προβάλλοντας όψεις της ζωής στο Δασκαλιό που καταδεικνύουν την ιδιαιτερότητα και τη θέση του σε ένα εκτενές δίκτυο ανταλλαγών και οι πτυχές της ανασκαφικής διαδικασίας και τεκμηρίωσης που πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, καθώς και πλευρές της απαιτητικής εργασίας αρχαιολόγων και ερευνητών, υπό ιδιαίτερα δύσκολες εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες.

Την επιμέλεια της έκθεσης  είναι του αρχαιολόγου-μουσειολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Στέφανος Κεραμίδας  και της Μαργαρίτας Δρίλλια αρχαιολόγο/υπεύθυνη επικοινωνίας στην Easy dot, εταιρεία που υλοποίησε την μουσειογραφική μελέτη.

Αποκλειστικός χορηγός της έκθεσης είναι η Cosmote. Η χορηγία της έκθεσης αποτελεί συνέχεια της πολύτιμης στήριξης της Cosmote στην υλοποίηση της έκθεσης στο Κουφονήσι το 2019 και στο Πρόγραμμα Ανασκαφών Κέρου (The Cambridge Keros Project).

Διάρκεια έκθεσης: από 18 Μαΐου 2021

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 11:00 – 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00, Δευτέρα κλειστά

Η είσοδος ελεύθερη.

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων (κτίριο Μεταξουργείου): Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή. Πληροφορίες: 210 5202420