Ο ΜΑΚΜΠΕΘ ΤΟΥ ΣΑΙΞΠΗΡ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Ο Mακμπέθ ήταν, στην πραγματικότητα, βασιλιάς της Σκωτίας για δεκαεπτά χρόνια και ουδεμία σχέση έχει – σύμφωνα με τους ιστορικούς- ο ίδιος και η συζυγός του, με τον αντίστοιχο ήρωα που πλάθει ο Σαίξπηρ στο ομώνυμο έργο του. Η θεατρική ιστορία παραποιεί δραστικά την πραγματική, αποκαλύπτει αλήθειες της ανθρώπινης φύσης και επικεντρώνεται στην αντιστροφή του καλού και του κακού.

Ο Μάκμπεθ  είναι η συντομότερη τραγωδία του Σαίξπηρ. Ορισμένοι πιστεύουν ότι ήταν η αρχή ενός εκτενέστερου έργου. Δημοσιεύθηκε, για πρώτη φορά, στο Folio του 1623 και δεν θεωρείται από τα καλύτερα έργα του συγγραφέα.

Ένας γενναίος Σκωτσέζος στρατηγός που ονομάζεται Mακμπέθ λαμβάνει μια προφητεία από τρεις μάγισσες ότι μια μέρα θα γίνει βασιλιάς της Σκωτίας. Παρακινούμενος από τη φιλοδοξία και την ώθηση της συζύγου του για δράση ώστε να εκπληρωθεί άμεσα η προφητεία, ο Μάκμπεθ μεθά στην ιδέα της εξουσίας, δολοφονεί τον βασιλιά Ντάνκαν και ανεβαίνει ο ίδιος στο θρόνο.  Έκτοτε τον βασανίζουν η ενοχή και η παράνοια. Αναγκασμένος να διαπράττει όλο και περισσότερες δολοφονίες για να προστατευθεί από την εχθρότητα και την καχυποψία που τον διακατέχει, σύντομα μετατρέπεται σ΄έναν τυραννικό κυβερνήτη. Το αίμα για αίμα γίνεται η καθημερινοτητά του και ο εμφύλιος πόλεμος που ακολουθεί παίρνουν γρήγορα το Mακμπέθ και τη Λαίδη Μακμπέθ στη σφαίρα της τρέλας και του θανάτου.

Το έργο έχει έχει αποτελέσει θέμα πολλών ταινιών και έχει γίνει όπερα από τους Verdi και Bloch.

Στην Ελλάδα η πρώτη παρουσίαση του Μακμπέθ στο Εθνικό Θέατρο ήταν το 1967 σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή με τον ίδιο στον ομώνυμο ρόλο και την Κατίνα Παξινού Λαίδη Μακμπέθ. Το δεύτερο ανέβασμα έγινε το 1981 σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού, με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ στον ομώνυμο ρόλο και την Ελένη Χατζηαργύρη στο ρόλο της Λαίδης Μακμπέθ.

Στην τρίτη κατά σειρά παρουσίαση του έργου από την πρώτη κρατική σκηνή, τον Μακμπέθ ερμηνεύει ο Δημήτρης Λιγνάδης, σκηνοθέτης της παράστασης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού. Στο ρόλο της Λαίδης Μακμπέθ εμφανίζεται η Μαρία Κίτσου.

Kεντρική Σκηνή Εθνικού Θεάτρου / Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

7 Φεβρουαρίου- 12 Aπριλίου 2020

Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος / Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης / Σκηνικά-Κοστούμια: Εύα Νάθενα

Διανομή:  Βασίλης Καραμπούλας, Μαρία Κίτσου (Λαίδη Μακμπέθ), Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Αναστάσης Λαουλάκoς, Δημήτρης Λιγνάδης (Μακμπέθ), Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιώργος Μπένος, Γιώργος Μπινιάρης, Ράνια Οικονομίδου, Τζέο Πακίτσας, Ορέστης Τζιόβας, Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος

Προπώληση

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-KΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ, Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, τηλ. 210.5288170-171, 210.7234567 (με χρέωση σε κάρτα), στο www.ticketservices.gr και στο tickets.public.gr