Ο ΛΕΝΙΝ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ EAST END

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

Nέα στοιχεία από αρχεία και μια ολόκληρη έρευνα για τη ρωσική κοινότητα μεταναστών στο Ανατολικό Λονδίνο στις αρχές του 20ού αιώνα έρχονται να φωτίσουν την επαναστατική και την προσωπική ζωή μιας από τις κορυφαίες προσωπικότητες της σύγχρονης ιστορίας: του ηγέτη της επανάστασης (1917) των μπολσεβίκων στη Ρωσία, Βλαντιμήρ Ιλιτς Ουλιάνοφ (Λένιν) (1970-1924). Στο βιβλίο ο συγγραφέας Δρ Ρόμπερτ Χέντερσον, αρχειοθέτης επί σειρά ετών στη Βρετανική Βιβλιοθήκη μας πληροφορεί για τη ζωή του Λένιν στο Λονδίνο το οποίο επισκέφθηκε έξι φορές στις αρχές του περασμένου αιώνα μένοντας στην πόλη, όπου ο Μαρξ έγραψε «Το κεφάλαιο» – βιβλίο που διαμόρφωσε τις ρίζες της πολιτικής σκέψης του.

Θαυμαστής της υπέροχης στρογγυλής αίθουσας – αναγνωστήριο του Βρετανικού Μουσείου ο Λένιν, πέρασε εκεί πολλές ώρες και ημέρες στη διάρκεια των πέντε επισκέψεών του στο Λονδίνο – το 1902–03, 1905, 1907, 1908 και 1911 – μελετώντας την ιστορία, τη φιλοσοφία, τα οικονομικά και ό, τι ήθελε. «Είναι ωραία η σκέψη ότι, αν η Βρετανία είχε σωστά τα υπόλοιπα θεσμικά της όργανα, τότε ο Λένιν θα μπορούσε να παραδεχτεί ότι αυτή η μεγαλύτερη από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις καπιταλιστική οικονομία με την ανοιχτή πολιτική της έναντι των πολιτικών προσφύγων, ήταν μια υποδειγματική χώρα»:

« Όταν είμαι στο Λονδίνο εργάζομαι πάντα στη βιβλιοθήκη εδώ. Είναι ένα αξιοθαύμαστο ίδρυμα: θα μπορούσαμε να μάθουμε πολλά από αυτά, ειδικά από την εξαιρετική τους ενότητα αναφοράς. Ρωτήστε τους οποιαδήποτε ερώτηση και στο συντομότερο χρονικό διάστημα θα σας πουν ποια βιβλία θα συμβουλευτείτε… Και, επιπλέον, πόσο ευχάριστο και άνετο είναι να δουλεύετε εκεί… Ναι, η βρετανική αστική τάξη δεν ξοδεύει χρήματα για το συγκεκριμένο ίδρυμα , και έτσι θα έπρεπε … Η συμμετοχή τους στα οικονομικά είναι ιδιαίτερα καλή. Εξάλλου, οι Βρετανοί είναι έμποροι: πρέπει να συναλλάσσονται με τη Ρωσία και γι ‘αυτό πρέπει να γνωρίζουν τα πάντα για αυτήν…»( πηγή:NS Karzhansky)

Ανάμεσα στα στοιχεία που παρουσιάζονται στο βιβλίο του Χέντερσον είναι οι αιτήσεις του Λένιν για την έκδοση κάρτας βιβλιοθήκης με υπογραφή Δρ Τζέημς Ρίχτερ –ένα από τα ψευδώνυμα που χρησιμοποιούσε κατά την εκεί παραμονή του- η ιστορία της σχέσης του με την αινιγματική Apollinariya Yakubova (*) – επαναστάτρια γνωστή στους συντρόφους της ως «αρχέγονη δύναμη της Μαύρης Γης» – οι συνεργάτες και οι πολιτικοί του αντίπαλοι, φωτογραφίες και λεπτομέρειες για τους ρώσους πολιτικούς εξόριστους στα τέλη των τσαρικών χρόνων (και μάλιστα αστυνομικούς της διεθνούς κατασκοπίας) που είχαν συγκεντρωθεί στο ανατολικό άκρο του Λονδίνου – γνωστό τότε ως «Μικρό Ρωσικό Νησί». Εκεί, στο East End, στη Whitechapel, ο ρώσος επαναστάτης Alexei Teplov δημιούργησε, το 1898, μια ελεύθερη λαϊκή ρωσική βιβλιοθήκη για την εκπαίδευση των εργατών στην οποία οι ρώσοι προλετάριοι μπορούσαν να διαβάσουν τον Τύπο και να παρακολουθούν δημόσιες διαλέξεις για σοσιαλιστικά θέματα.

Ο Ρόμπερτ Χέντερσον μας μεταφέρει στα φθηνά καταλύματα, τις πολυάριθμες βιβλιοθήκες, τις γεμάτες αίθουσες συσκέψεων, τα αγαπημένα μπαρ και τα εστιατόρια που ήταν τα σκηνικά της έντονης ζωής της ρωσικής επαναστατικής μετανάστευσης στο Λονδίνο. Γινόμαστε μάρτυρες των άγριων επιχειρημάτων και παρατηρητές της ζωής των μεταναστών εκείνων του Ρωσικού Νησιού που αγαπούν και ελπίζουν ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα τους.

 

(*) Ρωσίδα μαρξίστρια επαναστάτρια υπήρξε, μαζί με τον Βλαντιμίρ Λένιν, από τους ιδρυτές του Συνδέσμου του Αγώνα για τη χειραφέτηση της εργατικής τάξης.