O GUARDIAN ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: Ελένη Γαλάνη

Ίσες αποστάσεις ως προς το θέμα της τσιμεντόστρωσης της Ακρόπολης κρατεί ως όφειλε, η κατά παράδοση προοδευτική και μάχιμη εφημερίδα Guardian.  Σε άρθρο της επί χρόνια ανταποκρίτριας της στην Αθήνα  Helen Smith, η βρετανική εφημερίδα αναδεικνύει το θέμα και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στους Έλληνες και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Αρχίσει  μ’ έναν επαινετικό πρόλογο για την εγκυρότητα και την καταξίωση του καθηγητή  Αρχιτεκτονικής και προέδρου της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων της Ακρόπολης,  καθηγητή Μανόλη Κορρέ και, στη συνέχεια, παραθέτει τις απόψεις των διαφωνούντων με το διάδομο από τσιμέντο για τα ΑΜΕΑ (Δέσποια Κουτσούμπα- αρχαιολόγος -πρόεδρος του ΣΕΑ – Τάσου Τανούλα – μέχρι πρόσφατα διευθυντής αποκαταστάσεων στα Προπύλαια, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά – Γιάννη Χαμιλάκη, καθηγητή αρχαιολογίας και νεοελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Brown). Μέσω των τοποθετήσεων των ανωτέρω διαφωνούντων ο αγγλόφωνος αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι :

  • Υπήρξε μεγάλη πίεση, ειδικά από τη βιομηχανία κρουαζιέρας, για να αυξηθεί η χωρητικότητα των επισκεπτών, ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν ακόμη μεγαλύτερα πλήθη (Δέσποινα Κουτσούμπα)
  • η κίνηση αυτή θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε «υποβάθμιση του φυσικού τοπίου και υποτίμηση του βράχου ως φυσικό μνημείο από μόνο του, ως φυσικό φρούριο (Τάσος Τανούλας)
  • οι αλλαγές ισοδυναμούν με «σκάνδαλο παγκόσμιων διαστάσεων», δεδομένης της σημασίας του μνημείου ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς. και «Το πιο σκανδαλώδες πράγμα, ίσως, είναι ότι αυτά τα έργα έχουν πραγματοποιηθεί χωρίς προηγούμενη συστηματική μελέτη. Είναι σαφώς μια προσπάθεια να αναδημιουργήσουμε μια φανταστική Ακρόπολη του 5ου αιώνα π.Χ., ένα νεοκλασικό αποικιοκρατικό και εθνικιστικό όνειρο που συγκλίνει με την ατζέντα της κυβέρνησης για περαιτέρω εμπορευματοποίηση του ιστότοπου.(Γιάννης  Χαμιλάκης).

Στο πλαίσιο αυτό ο αγγλόφωνος αναγώστης πληροφορείται ότι πέραν των ειδικών μελετών για την επίστρωση, των πιέσεων από τα κρουαζιερόπλοια, υπερίσχυσε και η εμπορευματοποίηση του βράχου της Ακρόπολης η οποία θα δεχτεί σε πρώτη φάση θα φιλοξενήσει, τις προσεχείς ημέρες, επαγγελματική φωτογράφιση της νέας συλλογής του οίκου Ντιόρ.

Συνήγοροι  υπεράσπισης του έργου εκτός από τον κατ΄εξοχήν υπεύθυνο αρχιτέκτονα είναι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η οποία μάλιστα προσδιορίζεται ως “σεβαστή αρχαιολόγος” και δηλώνει ότι είχαν περάσει πολλά χρόνια από τους Ολυμπιακούς στην Αθήνα(2004), οπότε έγινε η συντήρηση του διαδρόμου και οι φθορές ήταν πλέον εκτενείς. Στο δημοσίευμα αναφέρεται και γνώμη της ξεναγού Αθηνάς Πιτάκη η οποία επαινεί την επέμβαση και μιλά για ριζική αποτροπή των συχνών τραυματισμών που γίνονταν λόγω της ολισθηρότητας του διαδρόμου διέλευσης με αποτέλεσμα προσέλευση ασθενοφόρων στην είσοδο της Ακρόπολης.

Η κεντρική φωτογραφία του άρθρου ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι του Γιάννη Κολεσίδη.