Ο ΦΑΡΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΤΑΦΟΕ ΚΑΙ ΠΑΤΙΝΣΟΝ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Επιλογή από τις ταινίες της εβδομάδας 30.1- 5.2.2020)

Ένα αινιγματικό ασπρόμαυρο θρίλερ υπαρξιακού τρόμου -αμερικανικής παραγωγής (1919) που «παίζει» με τα όρια της λογικής. Σε ένα μυστηριώδες μικρό νησί της Νέας Αγγλίας, περί το 1890, δύο φρουροί ενός απομονωμένου φάρου είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στο πόστο τους για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Ο ένας, μεγαλύτερος σε ηλικία, οξύθυμος και σκληρός, αντιμετωπίζει με δυσπιστία τον νεότερο βοηθό του, που στοιχειωμένος από το δικό του σκοτεινό παρελθόν προσπαθεί να επιβιώσει. Η εξοντωτική συντήρηση του φάρου και τα σκληρά καθημερινά τους καθήκοντα, τους οδηγούν σε ατελείωτα νυχτερινά μεθύσια, όπου οι μάσκες πέφτουν. Οι δύο φρουροί θα έρθουν κοντά, θα συγκρουστούν και τελικά θα βυθιστούν στα ανείπωτα μυστήρια αυτού του παράξενου μέρους. Το πέρασμα του χρόνου θα φέρει στην επιφάνεια το πνιγηρό αίσθημα απομόνωσης, θα ανασύρει σκοτεινές φαντασιώσεις- αρχέγονες δυνάμεις παλιών ξεχασμένων θεών και τον οίστρο που κουβαλούν ναυτικές ιστορίες για ερωτικές γοργόνες, καταραμένα θαλασσοπούλια και εκδικητικούς θεούς – και τελικά οδηγεί τους δυο άνδρες στην παράνοια.

Η σκηνοθεσία του Έγκερς αναπτύσσεται στην ατμόσφαιρα τρόμου που σκιαγραφεί η φωτογραφία του υποψήφιου για όσκαρ Γιάριν Μπλάσκε, ενώ οι ερμηνείες των ηθοποιών Γουίλε Νταφόε και Ρόμπερτ Πάτινσον συνθέτουν ένα ζηλευτό ρεσιτάλ ερμηνείας.

Σκηνοθεσία : Ρόμπερτ Έγκερς. Παίζουν: Γουίλεμ Νταφόε, Ρόμπερτ Πάτινσον

ΑΘΗΝΑ: AΘHNA: ΔΑΝΑΟΣ – MIΚΡΟΚOΣMOΣ – ΕΛΛΗ. ΘΕΣ/ΚΗ: ΟΛΥΜΠΙΟΝ.