Ο ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΙΟΖΕΦ ΜΠΟΪΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

BEΡΟΛΙΝΟ – Αυτό το Σαββατοκύριακο ξεκίνησαν στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία της Γερμανίας οι εκδηλώσεις για τα 100ά γενέθλια του Γιόζεφ Μπόις- μια επέτειος που αποτελεί, φέτος, το επίκεντρο του γερμανικού κόσμου της τέχνης. Κύριο θέμα της αναφοράς στο θρύλο των τεχνών στη μεταπολεμική Γερμανία είναι η πολιτική του θέση ως προς τον εθνικοσοσιαλισμό, η συμμετοχή του στη νεολαία του Χίτλερ και στη Βέρμαχτ.

Το ερώτημα που επαναλαμβάνεται συνεχώς στα μεγάλα αφιερώματα των γερμανικών ΜΜΕ για τον σημαντικό αυτό καλλιτέχνη του 20ού αιώνα επιχειρεί να απαντήσει κατά πόσον αυτός ενστερνίστηκε τις ιδέες του εθνικοσοσιαλισμού, έχοντας περάσει από τις γραμμές της νεολαίας του Χίτλερ και υπηρετήσει στη Βέρμαχτ στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

«Σίγουρα ήταν ιδεολογικά ενδοκεντρικός – όπως σχεδόν κάθε αρσενικό στη Γερμανία της εποχής του, τότε που όλοι σχεδόν οι μεταγενέστεροι στρατιώτες είχαν περάσει από τη χιτλερική νεολαία” λέει, στο Μonopole magazine (τ. Απριλίου),σχολιάζοντας το ερώτημα, η Catherine Nichols, μια από τις επιμελήτριες του προγράμματος «beuys2021». “Το ερώτημα είναι τί συνέβη μετά τον πόλεμο και αν ο Μπόις, όπως ισχυρίζονται, συνέχισε πραγματικά τις αντιδραστικές ιδέες, μετέφερε πραγματικά εθνο-ρατσιστικά στοιχεία ή αν ανέπτυξε το αίτημά του για μια εναλλακτική, μια προσέγγιση, ακριβώς από αυτήν την εμπειρία που ήθελε να συνδέσει όλα τα κινήματα πολιτικών δικαιωμάτων μαζί. ”

Αυτή η συζήτηση με νεότερες εκτιμήσεις σχετικά με τον Μπόις πρόκειται να αναπτυχθεί σε πολλές εκδηλώσεις και να συνοδεύσει τις εκθέσεις που, ήδη, ξεκίνησαν. Στο πολυσέλιδο αφιέρωμα του Monopol Magazin έγκυροι ιστορικοί της τέχνης, συγγραφείς και καλλιτέχνες από διάφορους κλάδους προσεγγίζουν τις διαφορετικές πτυχές του έργου του Μπόις και εκτιμούν την εγκυρότητά του στις μέρες μας.

Σχετικά με το θέμα:

“Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ” / ΕΤΟΣ ΓΙΟΖΕΦ ΜΠΟΫΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

 

 

Video