Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΚΑΛΚΩΤΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

13/5/21

H θάλασσα όργιάζει κι [ό ναύτης] άκούει τά κύματα νά χορεύουν μέσα σέ μιά σκοτεινή νύχτα». Με αυτό τον παραστατικό τρόπο περιέγραφε ο Νίκος Σκαλκώτας, τον Χορό των Κυμάτων που δίνει τον τίτλο στο δεύτερο CD με ηχογραφήσεις έργων του συνθέτη από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών η οποία επανέρχεται μετά την κυκλοφορία του Νεοκλασικού Σκαλκώτα (αρ. καταλόγου: 8.574154) τον Φεβρουάριο του 2020.

Η αρχή γίνεται με την Πρώτη σειρά από τους δημοφιλείς 36 Ελληνικούς Χορούς. Σύνθεση πρωτοποριακή για την εποχή της που μέσα από το προσωπικό ιδίωμα του Σκαλκώτα μετουσιώνει θέματα και σπαράγματα από τη δημοτική μουσική μας παράδοση. Ακολουθούν αποσπάσματα από το μεγάλο λαϊκό μπαλέτο Η Θάλασσα, μια συνεργασία του Σκαλκώτα με τη χορογράφο και μουσικοπαιδαγωγό Πολυξένη Ματέυ, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τον πρόωρο θάνατο του το 1949. Το CD κλείνει με τη μυθική Σουίτα αρ. 1 για μεγάλη ορχήστρα. Σύνθεση πολύπλοκης υφής από την εποχή που ο Σκαλκώτας ήταν τελειόφοιτος στην τάξη του Arnold Schoenberg. Έξι χρόνια αργότερα, κατάφερε να την αναπλάσει εξολοκλήρου από μνήμης, αφού όλα τα χειρόγραφα είχαν μείνει στο Βερολίνο. Διευθύνει ο διεθνούς φήμης αρχιμουσικός και πρώην Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ορχήστρας, Στέφανος Τσιαλής.

To CD εισάγεται κατ’ αποκλειστικότητα και διανέμεται από το δισκοπωλείο Opera Compact Disc (Ακαδημίας 57). Η έκπτωση 20%, την οποία το δισκοπωλείο προσφέρει στους φίλους της μουσικής, ισχύει και για το εν λόγω CD παρότι πρόκειται για νέα κυκλοφορία. Το CD πωλείται επίσης σε όλα τα ενημερωμένα δισκοπωλεία της χώρας.