Ο ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΣ ΜΠΕΝΙΝΙ ΜΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΛΙΟΝΤΑPΙ ANA XEIPΑΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart  2/9/21

Ήταν αναμενόμενο ότι ο Ρομπέρτο Μπενίνι θα έδινε τον τόνο και τη σπίθα στη βαριά ατμόσφαιρα της τελετής έναρξης της 78ης Μπιεννάλε Κινηματογράφου. Οι μάσκες στα πρόσωπα των καλεσμένων, οι κενές θέσεις των αποστάσεων του covid απάλυναν λίγο από την ωραία παρουσία της  Σερένα Ρόσσι που παρουσίασε την τελετή έναρξης, η εκτόξευση, όμως, έγινε με την απονομή του Χρυσού Λέοντα στον Μπενίνι ειδικά όταν εκείνος πήρε το λόγο ό μετά την προσφώνηση της σκηνοθέτιδας  του “The piano”, Τζέην Κάμπιον για τον καλλιτέχνη, το έργο του και την προσωπικότητά του.

Ο Μπενίνι -είπε η Κάμπιον- είναι μια κωμική ιδιοφυΐα με καρδιά και ειλικρίνεια που μπορεί να ενσαρκώσει τη χαρά και να την εκτοξεύσει στο κοινό, σαν να ήταν ένα μπουκάλι Prosecco που έσκασε” – είπε και απηύθυνε παράκληση προς το κοινό, λέγοντας: ” σας παρκαλώ, όλοι εσείς στο φεστιβάλ, να είστε έτοιμοι να ερωτευτείτε και να ξέρετε ότι ό, τι και να γίνει, η ζωή είναι όμορφη, γιατί ο Μπομπ το απέδειξε».

«Έκανε αυτό το θαύμα με την ταινία του που βραβεύτηκε με Όσκαρ, μετατρέποντας μια ιστορία του Ολοκαυτώματος σε μια σκοτεινή, θεϊκή κωμωδία αυτοθυσίας», πρόσθεσε η Κάμπιον. «Και στη συνέχεια το ξεπέρασε σκαρφαλώνοντας στα καθίσματα των καρεκλών των διασημοτήτων, πηδώντας στη σκηνή για να δώσει με την ομιλία του μια παράσταση   απαράμιλλης αποδοχής στην ιστορία της Ακαδημίας».

Ανταποδίδοντας ο Μπενίνι είπε στα αγγλικά ότι “αυτά τα λόγια θα παραμείνουν πάντα στην καρδιά μου. Ευχαριστώ πολύ. Είναι τόσο αστείο, απίστευτο. Είμαι έκπληκτος, αποσταθεροποιημένος! απίστευτο, αξέχαστο!» και συνέχισε στα ιταλικά με μια μακρά ομιλία στην οποία ανέφερε ότι όταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Βενετίας Αλμπέρτο ​​Μπαρμπέρα τον προσκάλεσε για το βραβείο,  εκείνος «χόρεψε γυμνός ρούμπα» και επεσήμανε ότι προέρχεται «από τη φτώχεια».

Χαιρέτησε επίσης τον Ιταλό πρόεδρο Ματαρέλα, του οποίου η θητεία λήγει το επόμενο έτος, και του ζήτησε να μείνει μερικά χρόνια ακόμη, επειδή έφερε την τύχη στη χώρα. Η Ιταλία -είπε- κέρδισε το φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, οπότε η διατήρησή του στη θέση του προέδρου θα βοηθούσε τη χώρα να κερδίσει επίσης το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA.

Ο Μπενίνι ευχαρίστησε, στο τέλος, τη σύζυγό του, Μπράσκι και είπε ότι θα χώρισουν το Λιοντάρι στα δύο. «Κάναμε τα πάντα μαζί για 40 χρόνια. Δεν μπορώ, λοιπόν, να σου αφιερώσω το Λιοντάρι, αλλά μπορούμε να το χωρίσουμε. Θα πάρω την ουρά, για να εκφράσω τη χαρά μου, για να σας δείξω τη χαρά μου. Και τα υπόλοιπα είναι δικά σου, ειδικά τα φτερά, γιατί αν κατάφερα να πετάξω, είναι χάρη σ΄εσένα. ”