Ο ΑΝΔΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

Έως τώρα, εκθέσεις σχετικά με το θέμα του φύλου επικεντρώνονταν στις γυναίκες. Το Aρχαιολογικό Μουσείο της Βασιλείας στην Ελβετία (Antikenmuseum Basel) ανατρέπει αυτή την παράδοση και ασχολείται με τους άνδρες στην αρχαιότητα. Στην έκθεση “How to be a Man? The stronger sex in Antiquity” παρουσιάζονται εκθέματα -γλυπτά και αγγεία- από την εξαιρετική μόνιμη συλλογή του μουσειου τα οποία συνθέτουν το θέμα του άνδρα στην Αθήνα του 6ου, 5ου και 4ου αιώνα π.Χ.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την πορεία στη ζωή ενός αρχαίου Αθηναίου από την παιδική ηλικία μέχρι το θάνατο. Μαθαίνουν πώς ένα αγόρι γίνεται πραγματικός άνδρας, τα ιδανικά και τα πρότυπα που καθορίζονται από την κοινωνία για τους νεαρούς άνδρες και τα μετέπειτα πλήρη μέλη της κοινότητας. Το κοινό μπορεί να δει τη μορφή του τέλειου άντρα στην αρχαιότητα μέσα από τις αγγειογραφίες, τα αγάλματα και τα ανάγλυφα – με συνεχείς εμβόλιμες αναφορές στις σύγχρονες απεικονήσεις της κοινωνίας των ανδρών.

Η έκθεση αφηγείται την ανατροφή των νεαρών αγοριών στην Αθήνα και ανακαλύπτει το ρόλο που διαδραμάτιζε η αθηναϊκή παιδεραστία, η ομοφυλοφιλική σχέση μεταξύ του ενήλικα και του έφηβου αγοριού. Παράλληλα, ερευνά την κοινωνικοποίηση των ανδρών: τα συμπόσια με άλλους άνδρες, τις θρησκευτικές τελετές, τον πόλεμο, την ανδρική σφαίρα της πολιτικής και αναφέρευαι, επίσης, σε θέματα προσυμφωνημένων γάμων επιτυχημένους επιχειρηματίες και τους υπερσωματώδεις τύπους, όπως ο Ηρακλής, ο ήρωας από τους αρχαίους χρόνους .

Το ταξίδι στη ζωή ενός τυπικού ανθρώπου της αρχαιότητας, παρουσιάζει μερικά από τα πιο όμορφα γυμνά γλυπτά της αρχαιολογικής συλλογής του μουσείου στη Βασιλεία και παράλληλα φωτογραφίες ανδρών από το σήμερα σε μια επιτοίχια σύνθεση εξωφύλλων από περιοδικά και προθήκες με αντικείμενα συνυφασμένα με τον ανδρικό κόσμο.