ΝΥΧΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Mε μια ταινία – σταθμό του ρουμάνικου σινεμά γιορτάζει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τη 2η Νύχτα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (European Cinema Night). Η βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες ταινία 4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 ημέρες του ρουμάνου σκηνοθέτη Κρίστιαν Μουντζίου θα προβληθεί, με ελεύθερη είσοδο, την Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2019, στις 20:00, στον κινηματογράφο Ολύμπιον, παρουσία της πρωταγωνίστριας, Λάουρα Βασιλίου.

Το ΦΚΘ προσκάλεσε τον αρχιτέκτονα Πρόδρομο Νικηφορίδη να παρουσιάσει στο κοινό την ταινία. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει ένα σύντομο Q&A, στη διάρκεια του οποίου οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη Λάουρα Βασιλίου και να συνομιλήσουν μαζί της.

4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 ημέρες

Στην Ρουμανία του 1987 η Οτίλια, βοηθά τη φίλη και συγκάτοικό της Γκαμπίτα να κάνει έκτρωση (απαγορευμένη από το κομμουνιστικό καθεστώς, όπως και κάθε είδους αντισύλληψη), ενώ βρίσκεται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Η ταινία, βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 2007, καταδεικνύει τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να πάρουν και τις συνέπειες που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Το 4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 ημέρες σκιαγραφεί με ωμό ρεαλισμό την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Ρουμανία επί καθεστώτος Τσαουσέσκου. Δυνατό ρεαλιστικό δράμα και ταυτόχρονα ένας ύμνος στην αλληλεγγύη και τις ανθρώπινες αξίες, που συνέβαλλε σημαντικά στην άνθιση του νέου ρουμανικού σινεμά.

Η Νύχτα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου υα γίνει εφέτος από τις 2 έως τις 6 Δεκεμβρίου 2019, σε 54 κινηματογράφοι σε χώρες της Ευρώπης. Είναι η δεύτερη χρονιά, που οργανώνεται το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη: MEDIA της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο στηρίζει τον οπτικοακουστικό τομέα στην Ευρώπη. Περισσότεροι από 14.500 θεατές αναμένεται να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις της φετινής Νύχτας Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου από τις 2 έως τις 6 Δεκεμβρίου 2019, σε 54 κινηματογράφους χωρών της Ευρώπης που διοργανώνουν ειδικές προβολές για να γιορτάσουν τον πλούτο της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής κουλτούρας.

Το 2018, η 1η Νύχτα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου φιλοξενήθηκε σε 34 κινηματογραφικές αίθουσες του δικτύου Europa Cinemas και σε 27 ευρωπαϊκές χώρες, προβλήθηκαν συνολικά 21 ταινίες.

Στόχος της Νύχτας Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου είναι να δείξει πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ωφελεί τη δημιουργική και πολιτιστική βιομηχανία, αλλά και την κοινωνία. Η πρωτοβουλία αυτή συνδέει κινηματογραφικές αίθουσες σε όλη την Ευρώπη και έχει, επίσης, ως στόχο να συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των ανθρώπων γύρω από μια κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα που βασίζεται στην ποικιλομορφία.