ΝΟΝ Ε ΤΕΜPO LIBERO: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

ΙΤΑΛΙΑ – Στους δρόμους βγήκαν σήμερα οι άνθρωποι του πολιτισμού και στην Ιταλία. Από το βορρά έως το νότο, ιταλικές πόλεις με πολιτιστική παράδοση αιώνων έγιναν επίκεντρο εκδηλώσεων διαμαρτυρίας  εργαζομένων στον πολιτισμό που πλήττονται από την πανδημία και το κλείδωμα των χώρων εργασίας τους : θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία, αίθουσες συναυλιών…H ιδέα πίσω από την κινητοποίηση ήταν ότι ο πολιτισμός δεν είναι ελεύθερος χρόνος αλλά ένα πολύτιμο εργαλείο για την κοινωνία, καθώς και η δουλειά πολλών επαγγελματιών σε όλη την Ιταλία.

Με πικετοφορία συνέταξαν το σύνθημα ΝΟΝ Ε ΤΕΜPO LIBERO (δεν είναι ελεύθερος χώρος) στην πλατεία της Γκαλερί Ουφίτσι, μπροστά από την Gallerie dell’Accademia της Βενετίας, στη Βερόνα, στην Αγκόνα, στο Τορίνο, τη Μπολόνια, το Μιλάνο, τη Νάπολη, την Πίζα, τη Ρώμη, τη Βενετία, τη Βιτσέντσα, αλλά και στον Τάραντο και το Λέτσε.

Ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς συγκεντρώσεις ήταν αυτή της Φλωρεντίας, όπου περίπου εκατό άτομα, εργαζόμενοι στον πολιτισμό, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ουφίτσι : οι διοργανωτές δεν θέλησαν να κατεβάσουν μεγάλο πλήθος στους δρόμους σε ένδειξη σεβασμού στην προστασία της δημόσιας υγείας και αρκέστηκαν να διαβάσουν τα αιτήματά τους για την ανανέωση των συνθηκών λειτουργίας των πολιτιστικών χώρων στη μετά κορωνοϊό εποχή, να παρουσιάσουν συναρπαστικές  μαρτυρίες των εργαζομένων, να μιλήσουν για την ανασφάλεια, για άτομα που έχασαν τη δουλειά τους και παρέμειναν χωρίς μισθό (άτομα που, στην πραγματικότητα, έμειναν άνεργοι ή ζούσαν για μήνες με 350 ευρώ απ’ το ταμείο απολύσεων)..

Στο νότο, στο Τάραντο και το Λέτσε, όπου οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και την Piazza Sant’Oronzo, αντίστοιχα, η Rosanna Carrieri, πρόεδρος του Mi Riconosci του Λέτσε, δήλωσε ότι σκοπός της συγκέντρωσης  ήταν να λεχθούν πολλές διαφορετικές ιστορίες που αφαιρούνται από την αφήγηση των μέσων ενημέρωσης και της κυβέρνησης, “οι οποίες -είπε-  θέλουν να πιστέψουμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το χριστουγεννιάτικο μεσημεριανό γεύμα ή το δείπνο της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Μας έκλεισαν εκ των προτέρων μέσα, ενώ τα ψώνια συνεχίστηκαν με φρενίτιδα, κι εδώ αυτό που έχει επιτευχθεί είναι να στερήσουμε από τους πολίτες βασικές πολιτιστικές υπηρεσίες, χωρίς να προστατεύσουμε έτσι τη δημόσια υγεία. Επίσης στο Tάραντο και το Λέτσε περιβάλλαμε συμβολικά τους τόπους του πολιτισμού με τη λευκή και κόκκινη κορδέλα για να προτάξουμε όχι μόνο το κλείσιμο του πολιτισμού αλλά και την αδυναμία εργασίας σε αυτούς τους χώρους. Δεν ζητάμε ένα γενικευμένο και αδιάκριτο άνοιγμα θέσεων, ζητάμε συγκεκριμένες απαντήσεις, επενδύσεις και, για πάντα, την αναγνώριση των επαγγελμάτων μας “- κατέληξε.

Με πληροφορίες από Finestre sull’ arte